Jedna od bolesti koja je čest pratilac starenja je i katarakta, zamućenje očnog sočiva. Najnovije istraživanje, objavljeno u zborniku Američke oftalmološke akademije, pokazalo je da postoji veza između zdravlja očne jabučice i konzumacije crvenog vina i drugih alkoholnih pića.
U pitanju je najveće dosadašnje istraživanje ovog tipa, tokom koga su glavni istraživač, dr Entoni Kavadža i njegov tim sa Londonskog instituta za oftalmologiju i Murfilds centra za biomedicinska istraživanja uporedili podatke dobijene od čak 470.000 osoba od 40-69 godina starosti.
Istraživači su uporedili podatke o unosu alkohola i one o obavljenim operacijama očiju zbog katarakte. Rezultati su pokazali da osobe koje umereno piju alkohol imaju manju verovatnoću da budu operisane zbog katarakte od onih koje ne piju uopšte – i onih koje piju preterano. „Zlatna sredina“ je, kako se ispostavilo, tri do četiri pića nedeljno, rekao je dr Kavadža.
Osobe koje piju svakodnevno imaju gotovo jednak rizik kao osobe koje ne piju gotovo uopšte – naveo je istraživač.
Od alkoholnih pića, crveno vino pokazalo se kao najveća brana protiv katarakte, a za njim slede pivo, žestoka pića, belo vino i šampanjac.
Dr Kavardža rekao je da ga je iznenadio nalaz studije, kao i da je još uvek rano za hipoteze zašto je dobijen ovakav rezultat, ali da postoje indicije da antioksidanti u vinu nude izvestan stepen zaštite protiv katarakte.
Dr Kavadža ipak upozorava da studija nije dokazala jasnu uzročno-posledičnu vezu između konzumacije vina i zdravlja očiju.
Može se ispostaviti da osobe koje piju alkohol imaju, nezavisno od toga, drugačije obrasce ponašanja od ljudi koji ne piju – rekao je Kavadža.
U svakom slučaju, ovo istraživanje jedno je od mnogih u kojima se pojavljuje veza između vina i zdravlja, a zdravlje i dugovečnost ljudi sa Mediterana, redovnih konzumenata vina, već dugo intrigiraju medicinsku zajednicu i potvrđuju intuitivni zaključak vinoljubaca da je ovo piće zaista eliksir vitalnosti. Izvor:https://www.ekapija.com/