Sve duži periodi suše za poljoprivredu postaju ozbiljan izazov, ali Nemačka pokazuje da postoje načini da se prilagodi i očuva proizvodnja hrane.
Statistički podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) otkrivaju da je u poslednjih nekoliko godina napravljen značajan iskorak u uzgoju kultura otpornijih na sušu i u razvoju efikasnijih sistema navodnjavanja.
Jedno od glavnih rešenja jeste prelazak na kulture otpornije na sušu, poput soje. Ona se prvenstveno koristi kao stočna hrana, ali se u manjoj meri upotrebljava i u prehrambenoj industriji. Nemačka je površine pod sojom u periodu od 2016. do 2024. godine povećala za čak 156,8 odsto, odnosno sa oko 15.800 hektara na 40.500 hektara. Takođe, broj gazdinstava koja se bave uzgojem soje porastao je sa 2.400 na gotovo 4.500.
Pored ovakve prakse, važnu ulogu ima i navodnjavanje, odnosno prelazak na održivije korišćenje vode. U periodu od 2009. do 2022. godine, navodnjavane površine na otvorenom povećane su za gotovo četvrtinu. Reč je o površinama koje su opremljene ili dostupne za navodnjavanje.
Sve više pažnje posvećuje se navodnjavanju „kap po kap“, kao jednoj od efikasnijih tehnika. Umesto da se voda raspršuje po biljkama i zemljištu odozgo, ona se direktno dovodi do korena biljke. Broj gazdinstava koja primenjuju ovu tehniku porastao je za 78,1 odsto od 2009. godine i dostigao 5.700.
Ovi podaci pokazuju da Nemačka ulaže napore u prilagođavanje klimatskim promenama i predstavlja dobar primer kako druge zemlje mogu da preusmere svoju poljoprivredu ka većoj otpornosti i održivosti. Izvor: Energetski portal