Cena pšenice je ispod svakog očekivanja poljoprivrednika, ocenjuje agroekonomski analitičar Žarko Galetin. O trenutnom stanju na tržištu i očekivanjima od predstojeće žetve govorio je za Radio Novi Sad.
„Žetva je na samom pragu i već sada možemo relativno precizno da procenimo šta možemo da očekujemo u smislu prinosa, dok ćemo o kvalitetu znati više kada padnu prvi otkosi“, navodi Galetin. „Sve ukazuje na to da, pošto nije bilo drastičnih vremenskih nepogoda, i kvalitet roda treba da bude dobar.“
On procenjuje da Srbija ove godine može da očekuje između tri i 3,5 miliona tona ukupnog prinosa pšenice, što odgovara prosečnom prinosu od preko pet tona po hektaru. „To je sasvim dobar rezultat. Podsetiću da smo prošle godine imali prosečno 5,2 tone po hektaru, a nije isključeno da taj rezultat i premašimo. Dakle, biće to dobra godina sa aspekta prinosa.“
Međutim, problem ostaje cena pšenice.
„Po pravilu, cena novog roda pada kako se žetva približava. Ovoga puta, cena je veliko razočaranje za naše proizvođače. Već sada se nudi čak i 17 dinara po kilogramu, a tražene cene se kreću od 17 do 19,5 dinara. To je apsolutno ispod svake cenovne kalkulacije i ne zadovoljava kriterijume naših poljoprivrednika sa aspekta proizvodne cene“, kaže Galetin.
On takođe upozorava na potencijalne zdravstvene rizike po kvalitet useva koje sa sobom nose klimatske promene.
„Klimatske promene su dovele do ozbiljnih problema u pogledu zdravstvene ispravnosti proizvoda. Prošle godine smo imali izuzetno niske prinose, pre svega soje i kukuruza, ali i pojavu aflatoksina u kukuruzu, što je veoma loše. Pšenica je tada izbegla najgore posledice jer je žetva bila završena krajem juna i početkom jula, a to će se, po svemu sudeći, dogoditi i ove godine.“
Galetin dodaje da trenutni izveštaji sa terena ne ukazuju na prisustvo patogena u pšenici, ali upozorava da su jul i avgust ključni meseci za okopavine.
„Ako nas zaobiđu ekstremne temperature, možemo očekivati zdrav kukuruz, soju, suncokret i šećernu repu – što prošle godine nismo imali“, zaključuje Galetin.