Svetski dan krompira u Srbiji: Izvor života!

Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica čovečanstva. Nastao je pre 8.000 godina i vodi poreklo iz planinskih delova južnog Perua i zapadne Bolivije. Danas se krompir gaji u 159 zemalja sveta, a poznato je oko 5.000 sorti.

U poslednjih 50 godina, površine pod krompirom su značajno povećane – trenutno se gaji na oko 20 miliona hektara širom sveta, sa ukupnom proizvodnjom od oko 370 miliona tona.

Najveći svetski proizvođači krompira su:

  • Kina
  • Indija
  • Ruska Federacija
  • Ukrajina
  • SAD

Najvažniji prerađivači su: Nemačka, Poljska, Francuska, Holandija, Belgija i Velika Britanija – koje krompir pretvaraju u pomfrit, čips i skrob.

Zanimljive činjenice o krompiru:

  1. najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice

Krompir u Srbiji: Istorija i značaj

U naše krajeve, krompir je stigao u Vojvodinu 1759. godine, zahvaljujući nemačkim kolonistima. U Čačanskom kraju se gaji od 1782. godine, a zasluge za njegovo širenje pripisuju se Dositeju Obradoviću i preporukama knezu Milošu Obrenoviću.

Istorijski značaj za narod Srbije ima krompir

Značajniju ulogu u ishrani stanovništva krompir je imao između 1960. i 1980. godine.

Osnivanjem Zavoda za krompir u Guči 1954. godine, pokrenut je stručni razvoj domaće proizvodnje. Iz tog rada proistekle su četiri domaće sorte:

  • Dragačevka (1975)
  • Jelica (1975)
  • Univerzal (1994)
  • Hibrid 8614 (1997)

U novije vreme obnovljena je sorta Dragačevski mesečar, koja je vraćena na sortnu listu.

Savremena proizvodnja u Srbiji

U Srbiji se krompir gaji na oko 20.000 – 22.000 ha sa prosečnim prinosima od 15–17 t/ha, dok napredni proizvođači dostižu i 40–60 t/ha.

Prva fabrika za preradu (čips i pire) osnovana je 1971. godine u Čačku (Chips Way), a 1995. u Magliću (Marbo Produkt – deo PepsiCo).

Nutritivne i lekovite vrednosti krompira

Krompir je najjeftiniji izvor ugljenih hidrata i odlična zamena za žitarice. Bogat je:

  • energijom i skrobom
  • vitaminima C, B, E, K
  • mineralima i organskim kiselinama

Krompir ima i terapeutsku ulogu: pomaže kod oboljenja mokraćnih puteva, čira, probave, zglobova, reumatizma, ali se koristi i za negu kože i ishranu sportista.

Svetski dan krompira – 30. maj

Zbog svog globalnog značaja, Ujedinjene nacije su 2023. godine proglasile 30. maj za Svetski dan krompira.

Prvo obeležavanje u Srbiji održano je 2024. godine u Guči, a drugo se organizuje 30. maja 2025. godine u Kulturnom centru u Guči sa početkom u 11 časova.

Program događaja obuhvata:

  • Uvodni skup
  • Osnivačka skupština Udruženja za krompir Srbije
  • Poseta Muzeju Dragačevskog sabora trubača
  • Izložba zadruge žena „Rajka Borojević – herojina jednog vremena“
  • Zajednički ručak u hotelu Nordik uz specijalitete od krompira i trubače

Poziv domaćinstvima i ugostiteljima Organizatori pozivaju ugostitelje, turistička domaćinstva i ustanove širom Srbije da 30. maja obeleže Svetski dan krompira pripremom i služenjem jela od krompira za goste, korisnike i članove porodice. B. Gulan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *