Do 1. novembra traje Konkurs za prijavu mladih za kupovinu kuće na selu

Rebalansom budžeta Vlada, odnosno Skupština Srbije, povećala je raspoloživ fond bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom za 2024. godinu sa prvobitnih 500 na 950 miliona dinara. Time je omogućeno da se plati nabavka kuće ne samo za dve stotine onih kojima je to odobreno na poslednjoj sednici Komisije Ministarstva za brigu o selu, nego i onih koji su još u proceduri ili će se tek prijaviti do 1. novembra, kada se zatvara ovogodišnji konkurs.

,, Na poslednjoj sednici smo odobrili kupovinu kuća za 209 porodica i većim delom novac za te kuće će doći zahvaljujući rebalansu budžeta. Ali, na tome se ne staje jer obrađuje se još prijava, od 800 koliko je pristiglo a konkurs traje još dve nedelje. Sa ovim sredstvima i toliko prijava nadamo se da ćemo godinu završiti sa ukupno 3.500 kuća, odnosno porodica koje su našle novi dom na selu – kaže za 24sedam Milan Prostran, zamenik šefa Komisije za dodelu kuća pri Ministarstvu za brigu o selu.

Od 209 kupovina kuća, koliko je odobreno u poslednjoj turi, najveći broj je na najpopularnijoj destinaciji – Somboru. Tamo je novi dom našla 201 porodica, od 3.309 kuća koliko je odobreno dosad. Od manjih mesta prednjači Bačko Petrovo Selo, gde ih ima gotovo stotinak.

,, Da, Sombor i Bačko Petrovo Selo su lokalne samouprave koje prednjače. Tamo imaju dobru infrastrukturu, kuće su nešto kvalitetnije građe a sredina je nacionalno mešovita i lako se uklopiti. Mislim da kada gledamo brojke ne treba da potcenimo angažovanje upravo lokalnih samouprava jer niti sve imaju kapaciteta niti se jednako angažuju po ovom pitanju. A oni moraju da urade veliki deo posla. Ali, raduje da se to povećava, jer u poslednjoj turi smo imali čak 51 lokalnu samoupravu. Ovom prilikom bih istakao ljude iz Dimitrovgrada, kao veoma angažovane,, – napominje Prostran, inače domaći priznati agroekonomski stručnjak.

Prostran ističe da je državnom akcijom, koja je ušla u četvrtu godinu, sada pokrivena praktično cela teritorija Srbije, a da brzina sprovođenja zavisi upravo od „lokalaca“.

,, Jer, ima tu kuća koje nisu odmah ono što bi se reklo spremne za useljenje. Pa od tih sredina zavisi koliko će se brzo doterati i osposobiti za jedan potpuno normalan život, od krečenja do interneta. Iz Ministarstva su mi rekli da su i oni iznenađeni kako se u pojedinim lokalnim samoupravama ljudi angažuju i „kao na mobi“ srede kuće za nove komšije ,,– objašnjava Prostran.

Projekat „kuća za mlade na selu“ nastavlja tako ka, procenjuje se, 3.500. korisniku i tome pokazuje svoj veliki demografski, razvojni i sveukupni ekonomsko-socijalni potencijal. Projekat je svakako strateški jer, između ostalog, ljude vraćate ili ih zadržavate na selu a u mnogim slučajevima i u pograničnom području, inače sve pustijem, naglašava Prostran.

Konkurs je otvoren još malo i sa urednom dokumentacijom lako se može desiti da ostvarite svoju želju da živite na selu.

Procenjena tržišna vrednost nepokretnosti koja se kupuje u ovom programu je do 1,2 miliona dinara (nešto više od 10.000 evra), i u celosti se pokriva iz budžeta programa. Seoskom kućom sa okućnicom se smatra kuća sa ekonomskim dvorište koje se nalazi na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću, a ne može biti u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Za dodelu ove državne subvencije mogu da konkurišu punoletni državljani Srbije koji nemaju navršenih 45 godina života i pripadaju nekoj od sledećih kategorija: pojedinac, samohrani roditelj, bračni par, vanbračni partneri. Podnosilac prethodno ne može da ima imovinu, niti da duguje neke (poreske) obaveze državi.

Nekretnina koja se kupuje mora biti „čista“ što se tiče dokumentacije i prava vlasništva, a mora da ima odgovarajuću infrastrukturu – električnu struju, tekuću vodu, kanalizaciju (septičku jamu), tvrd put do dvorišta…

Podnosilac prijave samostalno pronalazi seosku kuću sa okućnicom, koja je na prodaju, a država daje novac prodavcu (preko lokalne samouprave). Nakon kontaktiranja prodavca, podnosilac prijave popunjava „Obrazac prijave“ i obraća se jedinici lokalne samouprave (JLS), na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom i koja će proceniti da li nepokretnost odgovara uslovima.

Posle celokupne procedure, u kojoj učestvuje jedinica lokalne samouprave, podnosilac prijave šalje prijavu zajedno sa ostalom prikupljenom dokumentacijom na adresu Ministarstva za brigu o selu.

Nakon odobrenja, zaključuje se trostrani ugovor o dodeli bespovratnih sredstava gde su potpisnici Ministarstvo, jedinica lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom i podnosilac prijave i isplaćuje prodavac.

Kuća ne može da se otuđi u narednih deset godina, niti da se založi u prvih pet, a porodica koja je kupila kuću uz subvenciju mora u njoj potom i da živi.

Detalje konkursa možete videti na vebsajtu Ministarstva za brigu o selu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *