Novi serotip 12 virusa bolesti plavog jezika utvrđen u Holandiji

Nova varijanta virusa bolesti plavog jezika (BTV) identifikovana je kod jedne ovce u Kokengenu. Identifikovan je kao serotip BTV-12, prema istraživanju Vageningen bio-veterinarskom istraživačkom centru. Evropska referentna laboratorija za bolest plavog jezika u Madridu potvrdila je da je životinja zaražena BTV-12.

Nakon otkrivanja BTV-12 kod ovaca u Kokengenu, istraživanja na 8 preživara u neposrednoj blizini (radijus od 5 km) utvrdila je da jedna od ovih životinja, krava koja se otelila u septembru, takođe dala pozitivan nalaz na BTV-12.

Holandsko ministarstvo poljoprivrede, ribarstva, bezbednosti hrane i prirode (LVVN) i Holandska uprava za bezbednost hrane i potrošačkih proizvoda (NVVA) obavešteni su o novoj varijanti bolesti plavog jezika. Zbog utvrđivanja BTV-12, ministarka LVVN-a Femke Viersma naložila je da se svi uzorci pozitivni na bolest plavog jezika, ponovo analiziraju i provjere na prisustvo BTV-12. Rezultati ove retrospektivne analize očekuju se tokom naredne nedelje.

Holandija je bila među zemljama koje su prijavile infekciju BTV-3 2023. godine, tako da identifikacija novog serotipa samo doprinosi složenosti BTV slike širom Evrope.

Genetski, dve varijante bolesti plavog jezika, BTV-3 i BTV-12, nisu povezane. Istraživači Nacionalne referentne laboratorije još ne mogu da kažu ništa o poreklu nove varijante.

U toku septembra avgusta meseca U Evropi su identifikovani sledeći serotipi BTV u cirkulaciji:

BTV 3: Velika Britanija, Holandija, Danska, Luksemburg, Belgija, Nemačka ,Švajcarska, Španija, Portugal, Turska.

BTV 8: Švajcarska, Italija, Francuska

BTV 4: Italija, Grčka

BTV 16: Grčka.

Izvor Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad”

Опис фотографије није доступан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *