“Agroprofit”: Zahtev Ministarstvu poljoprivrede za odlaganje donošenje Strategije o poljoprivredi 2025-2032

Odgajivači tovnih rasa goveda u okviru Udruženja Agroprofit iz Novog Sada podržali su najavljene mere Vlade za dalji razvoj ove grane stočarstva. Ovo Udruženje od 2009. godine značajno je uticalo na razvoj tovnog govedarstva u Srbiji i uz saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede doprinelo je da se tovna goveda u Srbiji gaje u oko 500 naselja, a broj grla (svih kategorija) je oko 25.000.

„Agroprofit“, važnim činom smatra donošenje Strategije o poljoprivredi za period 2025-2032. Udruženje smatra, da je, pre svega, neophodno sačiniti sektorske analize u oblasti poljopprivrede od primarne do prerađivačke delatnosti, ali i oceniti kapacitete institucija bitnih za ovu oblast, što obuhvata i procene organizovanosti, kompetentnosti Ministarstva poljoprivrede kao i funkcionisanje komorskog privrednog sistema. Zbog toga Udruženje predlaže Vladi da odgodi donošenje Strategije o poljoprivredi dok se ne sagleda detaljno stanje u svakoj oblasti i na osnovu toga predvide dalji pravci.

Inače ovo Udruženje iz Vojvodine traži od Ministarstva poljoprivrede da se uvede red u korišćenje pašnjaka i spreči preoravanje. Pašnjaci su, kažu, osnov za povećanje proizvodnje, jer bi se njihovim maksimalnim korišćenjem u Srbiji umesto sadašnjih 25.000, moglo gajiti 150.000 kvalitetnih tovnih grla.

Zakon kaže da se ne može izvršiti prenamena pašnjaka bez obzira u čijoj je svojini. Korišćenje pašnjaka stočarima obezbeđuje višestruke uštede.

„Bez pašnjaka jeftina proizvodnja i sigurna proizvodnja u tovnom govedarstvu u sistemu krava – tele nije moguće. Jer mi kroz pašnjačko držanje goveda obezbeđujemo uštedu u potrošnji hrane oko 60 odsto“, ističe Čedomir Keco, iz Udruženja „Agroprofit“.

Odgajivači tovnih goveda okupljeni u dva udruženja su na sastanku u Lukinom Selu kod Zrenjanina istakli da je zakup pašnjaka za narednu godinu povećan sa 3.500 na 17.000 dinara po hektaru. Očekuju da se uradi analiza stanja sa pašnjacima, kao i sektorska analiza u tovnom govedarstvu pre donošenja nove poljoprivredne Strategije. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *