Kako poboljšati ishranu stoke a smanjiti troškove

Prekrivanje silažnih bunkera kukuruza ili trave slojem stočne repe pruža mogućnost formiranja gotove mešavine hrane bez poteškoća koje se često javljaju pri silažiranju ove kombinacije. Ova praksa je uobičajena u severnoj Evropi, gde se repa često umeće između slojeva kukuruza ili trave ili se meša pre samog procesa silažiranja.

Jedna novija metoda podrazumeva postavljanje sloja iseckane repe na vrh bunkera, čime se rešavaju određeni problemi slojevitog ili mešanog silažiranja. Ovakav pristup omogućava da se obe kulture, kukuruz ili trava i stočna repa, žanju u optimalnoj fazi, smanjujući gubitke koji mogu nastati prilikom premeštanja silaže.

Dodatna prednost ove metode je u tome što sokovi bogati šećerima iz repe ne bivaju izgubljeni već se apsorbuju u silažu, čime se povećava nutritivna vrednost hrane. Dubina sloja repe u silažnom bunkeru određuje koliko duboko će se ovi sokovi apsorbovati u silažu, čime se poboljšava kvalitet celokupne mešavine.

Jedna od najznačajnijih prednosti ovog načina silažiranja je dugotrajnost repe jer se može koristiti tokom cele godine, što ranije nije bilo moguće zbog kratkog roka trajanja repe uskladištene na tradicionalan način.

Finansijski, ova metoda može biti isplativija u poređenju s korišćenjem drugih izvora hrane slične hranljive vrednosti, poput koncentrata ili žitarica. Repa može zameniti ove skuplje opcije, dok je trošak njenog uzgoja približan trošku proizvodnje silaže od trave.

Kombinacija šećera iz stočne repe i skroba i vlakana iz kukuruza daje visoko kaloričnu hranu koja je pogodna za ishranu stoke. Postoji i ušteda u radu, jer se silažiranjem repe na vrh bunkera dobija gotova mešavina hrane spremna za upotrebu, bez potrebe za dodatnim radnim procesima nakon skladištenja.

Pored toga, inovacije u skladištenju i rukovanju repom, razvijene u saradnji sa poljoprivrednicima, omogućavaju bolje očuvanje i veću fleksibilnost u korišćenju ove kulture kao hraniva tokom cele godine.S.C. admin poljoprivrednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *