Cink u ishrani: Potencijalni inhibitor prenosa gena otpornosti na antibiotike

Nedavna studija objavljena u Applied and Environmental Microbiologi otkrila je da dijetetski suplementi cinka mogu inhibirati prenos gena antimikrobne rezistencije (AMR) među bakterijama. Ovo revolucionarno otkriće moglo bi da ponudi obećavajuću strategiju za borbu protiv rastuće pretnje AMR infekcija.

Studija koju su sproveli istraživači sa Državnog univerziteta u Ajovi, fokusirala se na prenos AMR gena kroz plazmide, kružni genetski materijal koji se može prenositi između mikroba. Istraživači su otkrili da suplementacija bakterijama cinkom značajno smanjuje brzinu prenosa plazmida, čak i pri niskim koncentracijama. Ovo je posebno vredno pažnje jer su prethodne studije sugerisale da teški metali mogu da izazovu transfer plazmida.

Nalazi studije sugerišu da cink može inhibirati prenos plazmida preopterećenjem i inhibiranjem procesa replikacije i mešanjem u izgradnju bakterijskih struktura uključenih u konjugaciju. Ovi mehanizmi mogu potencijalno da poremete prenos AMR gena, usporavajući širenje rezistencije.

Istraživači planiraju da nastave svoje istraživanje testiranjem efekata cinka na prenos drugih AMR gena i sprovođenjem in vivo eksperimenata kako bi potvrdili svoje nalaze. Ovo istraživanje bi moglo doprineti boljem razumevanju načina na koji bakterije medjusobno reaguju i dele gene u crevima i potencijalno moze dovesti do inovativnih strategija za borbu protiv AMR-a.

Implikacije studije su značajne, jer sugeriše da bi lako dostupan i jeftin dodatak ishrani mogao da igra ulogu u rešavanju rastuće pretnje AMR infekcija. Ovo otkriće naglašava važnost istraživanja nekonvencionalnih pristupa u borbi protiv ovog gorućeg globalnog zdravstvenog problema.

S.C. izvor FB stranica Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad,,

Опис фотографије није доступан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *