Kalendar poljoprivrednih radova u oktobru

Miholjsko leto može biti lepo ali nas podseća na kraj lepog vremena, promenu vegetacije i početak pripreme prirode za zimovanje. Neke mere su obavezujuće, većina korisna i ovo je mesec kada uglavnom završavamo sa svim berbama.

Oktobar je mesec velikih ratarskih poslova. Bere se kukuruz, završava se žetva soje, vađenje šećerne repe i krompira, ubiru se i mnogi drugi poljoprivredni usevi. Posao treba da se obavi brzo, da bi se zemljište što pre oslobodilo za setvu strnina. Odmah po žetvi preduseva, zemljište se đubri i obrađuje, da bi se što pre posejali ozimi usevi, jer se svako kašnjenje odražava na prinose. Optimalni rok u većini naših krajeva za setvu ječma je početak oktobra, a za pšenicu druga pa i treća dekada ovog meseca. Ni prerana setva nije preporučljiva. Zemljište pre setve treba dobro nađubriti i obraditi, a na osnovu izvršene kontrole plodnosti, odnosno sadržaja mineralnih materija u zemljištu. Treba paziti na izbor sorti pšenice i ječma, pogotovu što je ponuda domaćih i inostranih velika. Poljoprivredni stručnjaci preporučuju da se nastavi sa zaštitom uljane repice protiv štetočina. Ozimi usevi koji su ranije posejani, treba da se pregledaju na prirsustvo uzročnika bolesti, kao i korova, te na osnovu toga odlučuti se za primenu fungicida i herbicida. Jesenje mere nege useva imaju izuzetan značaj. Bitka protiv glodara – poljskih miševa, voluharica, mora se obaviti na vreme, kako bi se izbeglo povećanje populacije, a sa njom i štete. Ponekad je neophodna mera odvođenja suvišne vode na nižim terenima i kod teških nepropusnih zemljišta kopanjem obodnih kanala. Najčešće su to mikrodepresije koje sakupljaju vodu, a na takvim mestima dolazi do gušenja biljaka ako voda leži duže od četiri-pet dana. Površine namenjene za prolećnu setvu obrađuju se i đubre stajskim i mineralnim đubrivima.

Povrtarstvo

Oktobar je mesec i setve i sadnje ozimih useva. Sade se beli luk i srebrenjak, te ozima salata, takođe ozimi spanać i ozimi grašak. Početkom oktobra u našem agroekološkom području javljaju se prve temperature ispod nula stepeni i do tada moraju da se oberu sve vrste toploljubivog povrća zasejanog i zasađenog u proleće i leto. Krajem septembra i u oktobru vadi se korenasto povrće: mrkva, peršun, paštrnjak, celer, cvekla, letnja rotkva i spremaju se za čuvanje tokom zime. Počinje berba kasnih kupusnjača i praziluka. Nedozreli plodovi paradajza stavljaju se na dozrevanje ili u turšiju.

Stočarstvo Za stočare ovo je, takođe, mesec sakupljanja “plodova”. U ovom mesecu oni posebnu brigu posvećuju parenju ovaca. Dobri ovčari moraju da vode računa pod kakve ovnove pripuštaju svoje ovce jer će se to, dakako, videti na jaganjcima. Pošto se kod nas primenjuje tzv. prolećno jagnjenje, potrebno je radi prispeća obilja hrane na planinskim pašnjacima, ovce  i pripuštati i pariti u jesen.Oktobar je mesec u kome treba da pronesu mlade kokice uzgojene od pilića koji su se izlegli u aprilu i maju. Sve kokice koje nisu pronele sa pet do šest meseci starosti treba skloniti, jer je očigledno da neće biti dobre nosilje. Prepoznavanje kokošaka koje ne nose ili loše nose i njihovo uklanjanje iz jata mora biti svakodnevni zadatak odgajivača. Ova mera ima veliki, pre svega ekonomski značaj za proizvođače, jer takve kokoške nepotrebno opterećuje proizvodnju i uvećavaju cenu koštanja jajeta. U jatu se svakodnevno pojavljuju jedinke koje prestaju da nose. Njih treba identifikovati i redovno ih uklanjati iz jata. Razlozi prestanka nošenja mogu biti razni, a najčešće su individualna osjetljivost na patološke činioce, uslove gajenja i ishrana. Sve je manje mogućnosti za ishranu stoke ispašom i zelenom travom, pa se hrani hranom pripremljenom za zimu. Stoka u tovu treba dobro da napreduje.

Voćarstvo Mesec u kome se završava berba plodova zimskih sorti jabuka, krušaka, dunja. U semeništu se obavlja setva semena. Sadnice se pripremaju za vađenje. Voćnjaci se đubre stajskim i mineralnim đubrivima, koja se zaoravaju, a opet na osnovu preporuka koje daju stručnjaci na bazi ispitivanja zemljišta. Kopaju se rupe za jesenju sadnju voćaka (kojoj stručnjaci daju prednost u odnosu na prolećnu) ili za popunjavanje praznih mjesta. Vreme je da se mlada stabla zaštite od zečeva i drugih glodara. U rasadniku se vrše pripreme: sadnice se vade, klasiraju, privremeno trape ili otpremaju kupcima. Krajem ovog meseca počinje sadnja voćaka. Kraj je vegetacije i zaštita voćaka u jesenjem periodu ima poseban značaj. Pojava i širenje bolesti u voćnjacima uzrokuju velike posledice. Preduzimanjem blagovremenih mera sprečavaju se velike ekonomske štete. Oktobar je vreme da se određenim merama zaštite ili bar smanji infektivni potencijal za narednu godinu. Jer, većina parazita prezimljava u kori grana ili stabla ili u opalom lišću. Preostali plodovi na voćkama ili na zemljištu takođe su značajan izvor infekcije za narednu godinu. Izbor mera za zaštitu nije velik. U obzir dolaze mehaničke i hemijske mjere zaštite. Mehaničke mere podrazumijevaju otklanjanje osušenih grana, preostalih plodova, pa eventulano i čitavih osušenih stabala. Međutim, u ovom periodu, uklanjanje suvih grana preporučuje se samo kod jabučastih vrsta voćaka (jabuka, kruška, dunja). Kada su u pitanju koštičave vrste voćaka, a pre svega breskva i kajsija, u ovom periodu ne treba seći grane i uklanjati preostale plodove sa voćaka (to je trebalo uraditi neposredno posle berbe, tokom leta) jer sada svaka ozleda predstavlja potencijalni otvor za prodor raznih patogena (gljiva i bakterija). Zato stručnjaci preporučuju da se koštičave vrste voćaka u oktobru dobro isprskaju nekim od bakarnih preparata u maksimalno preporučljivoj koncentraciji.

Vinogradarstvo U vinogradima se, takođe, pripremaju mesta za sadnju i obavlja sadnja ožiljenih kalemova. Stajnjak i mineralno đubrivo rasturaju se i u vinogradu. Zemljište između redova i u redu duboko se obrađuje (jesenja obrada). Obavlja se berba, čišćenje, klasiranje i pakovanje grožđa srednje poznih i poznih sorti grožđa istih perioda sazrevanja. U oktobru, u okviru priprema za podizanje novih vinograda, priprema zemljišta je posebno važan posao. Sa zemljšta na kojem se planira sadnja vinove loze treba ukloniti sve veće ostatke prethodnog zasada ili useva, obaviti meliorativno đubrenje i – rigolovanje. To je obavezna mera pripreme zemljišta pri sadnji vinove loze i predstavlja duboko oranje na dubinu od 60 do 80 pa čak i 90 centimetara. Ovim postupkom razbija se nepropusni horizont zemljišta, a površinski sloj, koji je obično plodniji, rigolovanjem se prebacuje na veće dubine, tamo gde će biti najveći deo korenovog sistema čokota. Rigolovanjem se meliorativno đubrivo, bilo da je organsko ili mineralno, unosi u celi sloj zemljišta koji se prevrće. Najzad, rigolovanjem i rastresanjem zemljišta stvaraju se povoljniji uslovi za početno grananje korena mladog čokota, kako bi koren zauzeo što veći prostor i mogao da iznese celi nadzemni deo i omogućio brzo formiranje uzgojnog oblika i normalno stupanje ćokota u plodonošenje.

Vrt Prvi jesenji dani ostavljaju tragove i u vrtu. Većina biljaka je precvetala, a listovi na drveću i šiblju počinju da žute. Ovo vreme treba da se iskoristi za mnoge poslove u vrtu i biljke pripreme za zimsko mirovanje. Tokom celog meseca treba saditi lukovice krokusa, zumbula, narcisa, tulipana, visibabe i anemona. Pojedinačnu sadnju ovih biljaka treba izbegavati jer se najlepši utisak dobije sadnjom u većim grupama određenih vrsta ili njihovom kombinacijom. Odmah po sadnji lukovice treba zaliti, jer će se na taj način pomoći razvoj i formiranje korena. Zalivanje se nastavlja u slučaju suve jeseni. Tokom oktobra je najpovoljnije vreme za sadnju i presađivanje drveća i šiblja. Sade se i ruže. Ovo je poslednji mjesec u kome se travnjak redovno kosi – svakih deset dana. Lukovice begonije prestati zalivati kako bi se biljke primorale na mirovanje. Zbog nedostatka vlage listovi će se sasušiti i krajem mjeseca gomolji se mogu vaditi iz zemlje.

Oktobar je mesec u kome se polako pozdravljamo sa toplim i sunčanim danima, a lagano se navikavamo na hladni i kišni period koji sledi. Mesec u kome i dalje pripremamo ajvar, papriku u tegli, sok od jabuka i kruške, slatko od dunja, peče se rakija. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *