Povećanje brojnosti glodara u zasadima i usevima

Pregledom višegodišnjih zasada, useva kukuruza, kao i neobrađenih repišta, strništa i lucerišta, na pojedinim lokacijama, uočeno je prisustvo aktivnih rupa poljskih glodara, poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis), u vrlo niskoj i niskoj kategoriji brojnosti.

Kategorije brojnosti:

KategorijaOpis brojnostiBroj aktivnih rupa po hektaru
 POLJSKA VOLUHARICA POLJSKI MIŠ 
IVrlo niskado 10 do 10  
IINiska10-500  10-50  
IIISrednja500-500050-500  
IVVisoka5000-20000 500-2000 
VVrlo visoka20000-500002000-10000 

U zasadima koštičavog voća, trešnje i šljive, utvrđeno je prisustvo aktivnih rupa poljskih glodara u niskoj kategoriji brojnosti, kao i na neobrađenim strništima i na parcelama gde se planira setva uljane repice.

Kod zasada jabučastog voća, i kod useva kukuruza je brojnost aktivnih rupa u vrlo niskoj kategoriji.

Do povećanja brojnosti poljskih glodara dolazi u uslovima blagih zima, dugog sušnog i toplog perioda bez padavina, kao i ukoliko su prisutni lako dostupni izvori hrane u poljima.

 Do štete može doći u usevima čija setva predstoji u jesenjem delu (strna žita i uljana repica), na koje će glodari migrirati po nicanju biljaka. Takođe su ugroženi i mladi višegodišnji zasadi, gde glodari svojom ishranom oštećuju koren voćaka, što može dovesti do slabljenja i sušenja mladih stabala.

Kako su utvrđene niske kategorije brojnosti, a prag štetnosti za poljskog miša iznosi 10-50 aktivnih rupa/ha, a za poljsku voluharicu 10-500 aktivnih rupa/ha, preporuka poljoprivrednim proizvođačima jeste redovan obilazak parcela i po postizanju praga štetnosti primena nekog od registrovanih rodenticida:

  •  Agrocinkan, Cinkosan (a.m. cink-fosfid) u količini 5-10 g po aktivnoj rupi.

Tretirane aktivne rupe obavezno zatvoriti, kako ne bi došlo do trovanja ptica i divljih životinja.

Sa ciljem preventivne zaštite od poljskih glodara, mogu se primeniti i  agrotehničke mere, kao što su zaoravanje strništa, košenje međa i suzbijanje korova oko parcela. S.c.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *