Higijena goveda

Održavanje higijene goveda se sprovodi u cilju profilakse,povećanja proizvodnih sposobnosti i estetskog izgleda životinja. Higijena životinja podrazumeva čišćenje,pranje ili kupanje,šišanje i nega papaka.

Čišćenje kože goveda se retko obavlja, obavljanjepranja pojedinih delova tela goveda može se vršiti samo ako nam to dozvoljavaju vremenske prilike. Kod stajskog držanja krava muža se obavlja u staji, pa se tu obavlja i pranje vimena. Ono se pere mlakom vodom, u koju se stavlja dezificijens,namenjen održavanju higijene vimena.Za pranje i sušenje vimena upotrebljavaju se krpe, a za brisanje peškiri.Voda kojom se pere vime treba češće da se menja tj.istu vodu ne treba koristiti za pranje više od 5-10 krava. Vime se pere a ujedno i dezinfikuje neposredno posle skidanja sa aparata za mužu. Na taj način vrši se dezinfekcija kože vimena a ujedno i sisnog kanala.

Orezivanje papaka kod goveda koja se stalno drže u stajama vrši se svakih šest meseci.

Najpre se podigne noga i fiksira, zatim se opere papak sa vodom uz pomoć četke. Klještima za rožinu preseku se prerasli delovi papka, a potom se specijalnim nožem izravna rožina,vodeći računa da se ne povredi meko tkivo papka.

Danas se koriste specijalna rešenja za fiksiranje goveda ,i to pomoću metalnog rama koji se navlači na ležištegoveda, fiksira za valov a potom pomoću gurtni i gornjeg vitla krava se digne sa zemlje. Zadnja noga se podigne i tako fiksira.

Kod  slobodnog načina držanja krava higijena papaka sprovodi se tako što se životinje kratko vreme pre zadržavaju u plitkim bazenima u kojima se nalazi 5% rastvor bakar sulfata.

Čišćenje kože goveda treba obavljati jednom nedeljno,  po potrebi    i dva do tri puta. Za tu svrhu koriste se četke kojima se sa kože skida prašina i grupa nečistoća. Za delove tela koji su jače zaprljani ,na primer bedra može se upotrebiti češagijasa širokim i tupim zupcima.Jedna četka se može koristiti za nekoliko grla pod uslovom da su zdrava

U slobodnom uzgoju goveda ovakav način čišćenjaja je  nemoguće sprovesti pa se on kao takavi ne koristi.. Nerandžić Ljiljana  PSSS Kraljevo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *