Rakijadu u Pranjanima 28. septembra

Manifestacija Rakijada u Pranjanima postoji više od dvadeset godina, a ove godine biće podržana 28. septembra. Do 10. septembra moguće je poslati uzorke za ocenjivanje i izbor najbolje rakije.

Rakijadu od početka do danas organizuju je meštani kojima je cilj promocija pranjanskog tj. suvoborskog kraja i rakije kao njegovog nezaobilaznog obeležja. Vremenom su se menjali organizaciona struktura i obim same manifestacije, kao i izvori finansiranja, ali se održavala u kontinuitetu, zahvaljujući entuzijazmu organizatora i donacijama lokalnih privrednika, i postala je prepoznatljiva u Srbiji i u zemljama okruženja.

Rakijada u Pranjanima, sa preko dve decenije dugom tradicijom održavanja, postala je prepoznatljiv brend u Srbiji i regionu, a zahvaljujući kratkom dokumentarcu „Rakijada – Distillated Village Tales” Nikole Ilića priča o ovoj manifestaciji dospela je na velike ekrane filmskih festivala širom Evrope i sveta.

Ove godine Rakijada će se održati u subotu 28. septembra. Osim takmičenja po kom je manifestacija postala poznata, nekoliko godina zaredom organizuje se i ocenjivanje rakija sa najboljim stručnjacima u toj oblasti. Kao i prethodne dve godine, rakije će ocenjivati prof. dr Ninoslav Nikićević sa svojim stručnim timom.

Pored medalja za sve učesnike i priznanja za najbolje rakije u devet kategorija (mlada šljiva do tri godine starosti; šljiva starija od tri godine; loza; kruška; kajsija; dunja; jabuka; likeri; ostala alkoholna pića (džin, travarica, pelinkovac…)), od ove godine su ustanovljene i specijalne nagrade i priznanja.

Prvih 50 učesnika koji pošalju četiri ili više uzoraka na ocenjivanje učestvuju u izvlačenju za specijalnu nagradu – kazan za rakiju od sto litara, a izvlačenje će se održati u Pranjanima na dan manifestacije. Takođe, ustanovili smo specijalna priznanja za damu-proizvođača i za najbolju rakiju iz inostranstva.

Rok za slanje uzoraka je 10. septembar. O svim pojedinostima (zapremina uzorka, podaci na uzorku, način slanja i kotizacija) možete se informisati na fejsbuk stranici Rakijada Pranjani i instagram nalogu rakijadapranjani_official ili na broj telefona 061/187-78-54 (Aleksandar).

Na dan manifestacije će biti održano i ekipno takmičenje u ispijanju rakije (prepoznavanje bezbojnih rakija, prelazak preko grede, izvlačenje na nategu… i druge discipline) po kom je Rakijada u Pranjanima postala prepoznatljiva, kao i takmičenje za najbolju pitu/gibanicu. Pojedinosti o ovim takmičenjima i detaljan program manifestacije biće objavljeni na navedenoj fejsbuk stranici i instagram nalogu, a svoju ekipu za takmičenje u ispijanju možete prijaviti takođe na broj 061/187-78-54.

SLANJE UZORAKA – PRAVILA 

UZORAK ZA OCENJIVANJE ČINI JEDNA STAKLENA BOCA OD MINIMUM 0,7 LITARA.

Na uzorke je potrebno napisati sledeće podatke:

– vrsta voćne rakije;

– jačina alkohola u stepenima (preporučuje se do 45%);

– godina proizvodnje;

– ime, prezime, mesto, ulica i broj, telefon.

KOTIZACIJA PO UZORKU JE 2000 DINARA.

PREKO 5 UZORAKA 1500 DINARA PO UZORKU.

ZA INOSTRANSTVO 18 EVRA.

Kotizacija se šalje u paketu zajedno sa uzorcima.

Uzorci se šalju na adresu:

Aleksandar Biorac 32308 Pranjani bb, tel. 0611877854

Poželjno je poslati Postexpress-om (državnom poštom)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *