Kuga malih preživara pojačala kontrole

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preduzela je mere i aktivnosti za sprečavanje unošenja virusa zvanog kuga malih preživara kroz pojačanu kontrolu životinja koje se uvoze u Srbiju, radi efikasnog suzbijanja bolesti.

Posebna pažnja posvećena je uvozu ovaca i koza, a mere kontrole obuhvataju pregled prateće dokumentacije za svaku pošiljku, uključujući sertifikate o zdravlju životinja izdane od strane nadležnih veterinarskih službi zemlje izvoznice, kao i obaveznu dezinfekciju svih transportnih sredstava koja prevoze životinje preko granice.

S obzirom na invazivne karakteristike bolesti ovaca i koza, za koju je najvećim delom odgovoran ljudski faktor, naglašen je značaj primene sveobuhvatnih i striktnih kontrolnih i restriktivnih mera koje prevazilaze nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinu. Radi efikasnosti nadzora, uključen je sistem kontrole na svim pograničnim prelazima, koje sprovode granične policijske i carinske službe.

Šta je to kuga malih preživara?

Kuga malih preživara (PPR) je ozbiljna zarazna bolest koja pogađa ovce i koze, izazivajući visoku temperaturu, upalu sluzokože usta i nosa, otežano disanje i dijareju. Bolest može biti smrtonosna, naročito za nevakcinisane životinje. Širi se direktnim kontaktom sa zaraženim životinjama, preko kontaminirane hrane i vode, ali i putem vazduha.

Bolest se obično razvija u periodu od 4 do 10 dana. Simptomi uključuju visoku temperaturu, iscrpljenost, pospanost, slabost, smanjenje unosa hrane i vode, sekreciju iz očiju i nosa koja može biti gnojna, kijanje i kašljanje, teško disanje praćeno zviždanjem, upalu sluzokože usta sa ranicama i čirevima koji otežavaju žvakanje i hranjenje, dijareju, gubitak kondicije i znake malaksalosti.

Mere preventive i opreza

U slučaju pojave bilo kog od ovih simptoma kod životinja, potrebno je odmah kontaktirati nadležnu veterinarsku službu. Brzo reagovanje je ključno za zaustavljanje širenja bolesti i zaštitu stada. Mere zaštite obuhvataju:

  • kontrolu kretanja životinja između farmi i regiona
  • zabranu uvoza i izvoza životinja iz zaraženih područja
  • izolaciju zaraženih životinja
  • brzu identifikaciju zaraženih životinja.

Primena strogih biosigurnosnih mera na farmama, kao što su dezinfekcija opreme i vozila, nošenje zaštitne opreme, ograničavanje pristupa farmama i izolacija zaraženih životinja takođe mogu pomoći u sprečavanju širenja virusa.

Saradnja i poštovanje ovih mera pomažu u zaštiti stočarske industrije i očuvanju zdravlja životinja. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apeluje na sve uključene strane da poštuju propisane mere. Samo tako, vele oni, bi se sprečilo širenje kuge malih preživara i očuvalo zdravlje stočnog fonda u Srbiji. Dezinfekcija opreme i transportnih sredstava, nošenje zaštitne opreme i ograničavanje pristupa farmama su ključne mere u borbi protiv ove bolesti. Brza identifikacija i izolacija zaraženih životinja, zajedno sa kontrolom kretanja između farmi, su od suštinske važnosti za sprečavanje širenja virusa i očuvanje zdravlja preživara.

Hrvatska je privremeno obustavila izdavanje odobrenja za uvoz pošiljki živih ovaca i koza iz  Grčke i Rumunije saopštilo je njihovo Ministarstvo poljoprivrede.Trenutno, kako ističu, nema ograničenja na meso i mesne prerađevine malih preživara i druge životinjske proizvode dobijene od ovaca i koza.

Odluka je doneta nakon što su nadležni organi Grčke i Rumunije obavestili zemlje članice EU o daljem širenju kuge malih preživara u tim zemljama i odluci da više ne šalju pošiljke životinja u druge zemlje članice EU bez njihovog odobrenja. Hrvatska je o odluci obavestila Evropsku komisiju i nadležni organ Rumunije, iz koje je u Republiku Hrvatsku stigao najveći broj pošiljki malih preživara.

Ova mera je privremene prirode i biće revidirana nakon što nadležni organi Rumunije i Grčke obaveste zemlje članice EU o prestanku širenja kuge malih preživara i ukidanju odluke o obavezi dobijanja odobrenja otpremu živih ovaca i koza po zemljama odredišta pre slanja sa mesta otpreme, zaključuje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *