Francuski prehrambeni startup Gurmei postao je prva kompanija koja se prijavila za pristup tržištu EU za laboratorijski uzgajano meso, pošto je podnela Evropskoj komisiji zahtev za prodaju proizvoda od patke na bazi ćelija.
Kompanija Gurmei sa sedištem u Parizu saopštila je da je podnela ukupno pet prijava pre izlaska na tržište za svoje proizvode od patke zasnovane na uzgoju ćelija vlastima za bezbednost hrane u EU, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Singapuru i SAD, prenosi Evroaktiv.
Ta „nova hrana“ koristila bi se za pravljenje foa gra (foie gras), tradicionalnog jela u Francuskoj koje se sve više nalazi na meti kritika zbog zabrinutosti za dobrobit životinja, navodi Politiko.
Nakon podnošenja prijave EU pokreće se proces evaluacije u trajanju od jedne i po do dve godine, koja se sastoji od devetomesečne procene rizika koju vrši Evropska agencija za bezbednost hrane, nakon čega bi trebalo da usledi sedmomesečni proces upravljanja rizikom tokom kojeg zemlje EU glasaju kvalifikovanom većinom o tome da li će dozvoliti da se odobri ovaj proizvod. Ukoliko sve prođe kako treba, proizvod će biti dostupan evropskim kuvarima do 2026. godine, a na policama supermarketa naći će se u godinama koje će uslediti.
Proizvodnja ovog jela, koje se pravi od naduvene jetre nasilno hranjene patike ili guske, zabranjena je u 12 zemalja EU. Kultivisano ili laboratorijski uzgojeno meso se proizvodi pomoću uzorka pravih životinjskih ćelija koje rastu u okruženju bogatom hranljivim materijama, formirajući mišiće, masnoće i vezivno tkivo.
Takvi proizvodi obično koriste fetalni goveđi serum, koji podrazumeva klanje krave i njenog embriona, što ih čini etički problematičnim za vegetarijance i vegane. Međutim, Gurmei tvrdi da ne koristi nikakve komponente životinjskog porekla tokom uzgoja, što znači da je foa gra hrana nastala bez klanja.