Ariljski malinari i dalje o ceni maline u Srbiji

Udruženje malinara ’’Vilamet’’ iz Arilja saopštilo je da na osnovu do sada održanih sastanaka na nivou Ministarstva poljoprivrede, otkupljivača i udruženja nije napravljen mnogo veći pomak, a sumnja se da otkupljivači odlažu konačni dogovor od sastanka do sastanka, i na taj način prolongiraju i  odugovlače povećanja cene za rod 2024. godine.

„Ovim putem pozivamo sve otkupljivače koji učestvuju u otkupu i formiranju cena da sagledaju ozbiljnost u kakvom se stanju nalazi proizvodnja srpske maline i da samim tim dođe do usaglašavanja cena na istom nivou u celoj Srbiji, da se izjednači cena u svim krajevima, a samim tim dođe i do povećanja cene. Ariljski otkupljivači su izašli sa otkupnim cenama od 250 do 260 dinara, ali dobar deo drugih otkupljivača ih ne prati, već je cena u pojedinim mestima Srbije 220,230 dinara“, naveli su u svom saopštenju malinari udruženja „Vilamet“.

Dodali su da na sledećem sastanku očekuju da dođe do povećanja cene na 300 dinara za kilogram koju su zahtevali, a da po potpisivanju ugovora otkupljivača i stranih kupaca dođe do korekcije u odnosu na postignutu cenu, pa da konačna otkupna cena maline ovogodišnjeg roda prebaci i tih 300 dinara.

Ono sto je razočaravajuće je da su otkupljivači doprineli, sa niskim otkupnim cenama u 2023. i 2024.godini, da se proizvodnja u Srbiji polako gasi, i da više kao zemlja nećemo biti lideri u proizvodnji malina, zaključeno je na kraju saopštenja.

Da podsetimo, 8. jula održan je sastanak malinara, otkupljivača maline i ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića u Arilju gde je posle duže od dva sata završen je bez ikakvog konkretnog dogovora. Kako kažu malinari, otkupljivači očigledno nisu spremni da ponude više cenu od trenutne, koja iznosi do 250 dinara po kilogramu. Sastanak bi trebao ponovo da se održi tokom ove nedelje.

Ništa konkretno se nismo dogovorili. Hladnjačari su rekli da treba još da ispitaju tržište, da potpišu neke ugovore, kredite. Ostalo je na tome da odložimo sastanak, da se nađemo svi ponovo iduće nedelje i da vidimo da li mogu da povećaju cenu”, kaže predsednik Udruženja malinara “Vilamet” Mileta Pilčević, dodajući da predstavnici drugih udruženja malinara nisu bili na sastanku.

Otkupna cena maline u Arilju je uglavnom 250 dinara, mada se u pojedinim objektima otkupljuje od 220-230 dinara po kilogramu. Malinari i dalje traže da cena bude podignuta na minimum 300 dinara po kilogramu i da u ovoj sezoni barem dođu u zonu održivosti.

Berba maline vilamet se privodi kraju ali je krenula berba ostalih sorti crvenog zlata tako da su mala očekivanja za pomak u cenovnom smislu. Ono što obeležava ovogodišnju berbu u senci cene maline jeste znatno manji rod uslovljen uglavnom vremenskim neprilikama i velikoj suši. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *