Švajcarska povlači sa tržišta žuto i belo kukuruzno brašno, poreklom iz Srbije zbog nedozvoljene količine mikotoksina fumonizim, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Dozvoljena količina ovog mikotoksina je, prema navodima sa sajta RASFF 1000 mikrograma po kilogramu (µg/kg).
U uzorku brašna, uzetom 12. marta ove godine, otkriveno je prisustvo mikotoksina fumonizin u većoj količini od dozvoljene: u belom brašnu bilo ga je 1388 µg/kg, a u žutom 1585 µg/kg, što predstavlja 38%, odnosno 58% više od dozvoljene količine, objavljeno je na RASFF.
Rizik korišćenja ovog proizvoda ocenjen je kao „potencijalno ozbiljan“, te je proizvod opozvan od potrošača.
Fumonisini pripadaju grupi mikotoksina koje sintetišu plesni iz roda Fusarium. Najčešće se nalaze na kukuruzu i proizvodima od kukuruza, ječmu, pšenici i zobi, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Subotica.Njegov toksičan učinak može da uzrokuje tumor jednjaka. Izvor: eKapija