Drugi dan Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu protekao je u znaku EU kuhinje!
Nemačke kobasice, poljski pirogi, i balkanska gibanica – spremani su uživo u EU paviljonu. Ručak za posetioce pripremale su Plamena Halačeva – zamenica ambasadora EU u Srbiji, ambasadorka Nemačke u Srbiji – Anke Konrad, a uz pomoć kuvara, goste je poslužio i poljski ambasador u Srbiji – Rafal Pavel Perl.
Osim evropske hrane, posetioci su mogli i da čuju nešto o iskustvima iz Evropske unije, od brojnih stručnjaka, koji su obogatili program EU paviljona.
Tako su predstavljeni roboti i senzori, i moderne tehnologije koje se koriste u poljoprivredi, a o njima su govorili naučnici iz niške kompanije „Coming“, kao iz novosadskog Instituta „Biosens“. Govorilo se i o ćelijskoj poljoprivredi i mesu iz laboratorije.
Veliko interesovanje ponovo su izazvale radionice o IPARD fondovima – korisnici, koji su uspešno došli do IPARD bespovratnih stredstava podelili su iskustva sa publikom, a stručnjaci Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja dali su više informacija o konkurisanju i konkretnim merama.
Takođe, važan deo programa bio je panel Regionalna saradnja u oblasti poljoprivredne politike – ključni alat za EU integracije, u organizaciji Ambasade Savezne Republike Nemačke.
Bogat program posetioce EU paviljona očekuje i sutra. Biće reči o kvalitetu hrane u Srbiji i Evropskoj uniji, o savremenoj proizvodnji voća i povrća, o važnosti zdrave životne sredine za zdravu hranu, kao i o budućnosti biogasa i njegovoj primeni u poljoprivredi.
Govoriće se i o mogućnostima za finansiranje kroz IPARD fond, ali i uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.
Za ručak će biti zadužena dva ambasadora – Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji, i Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji. Dođite da vidite šta se krčka u EU kuhinji!
Delegacija Evropske unije u Srbiji prisutna je u Hali 1, u okviru EU paviljona, tokom svih sajamskih dana – od subote, 18. maja, pa sve do četvrtka, 23. maja. Posetioci će imati priliku da prisustvuju preko 40 informativnih panela i radionica, na kojima će brojni stručnjaci iz različitih oblasti govoriti o temama kao što su kvalitetna proizvodnja hrane, zdravlje životinja, uzgajanje setvenih kultura, tehnološke inovacije, održiva poljoprivreda i mnogim drugim aktuelnim temama.
Posebna poslastica u EU paviljonu biće EU kuhinja: EU info centar poziva sve posetioce da dođu i probaju ukuse različitih evropskih tradicija, koje će pripremati kuvari – diplomate zemalja članica EU. Ovaj jedinstveni gastronomski događaj pružiće posetiocima priliku da uživaju u autentičnim jelima i saznaju više o kulinarskoj baštini Evropske unije.
Program možete pogledati na ovom linku. Foto: EU info mreža