Zaštita paprike od vaši

Usevi paprike iz semena se nalaze u fazi od kotiledoni potpuno razvijeni (BBCH 10) do faze 2 razvijena lista (BBCH 12), dok se usevi paprike iz rasada nalaze u fazi od 4 do 6 razvijenih listova (BBCH 14-16), saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe (PIS).

Vizuelnim pregledom useva paprike registrovano je prisustvo krilatih jedinki, kao i kolonija vaši (Aphididae) na do 12% biljaka.

Pored direktnih šteta koje prouzrokuju sisanjem biljnih sokova, vaši su vrlo značajni vektori biljnih virusa.

Virusi koji već godinama prouzrokuju značajne štete na usevima paprike su virus mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus – CMV) i Y virus krompira (Potato virus Y – PVY), a prenose ih vaši.

Najveće štete od virusa nastaju ako rano, u trenutnim fazama razvoja, dođe do zaraza.

Proizvođačima se preporučuje obilazak useva i ukoliko se utvrdi prisustvo vaši na naličju listova, SPROVOĐENJE HEMIJSKIH MERA ZAŠTITE nekim od insekticida

  • Teppeki, Afinto, Talent (flonikamid) u količini 0,12-0,14 kg/ha ili
  • Tonus (acetamiprid) u količini 0,25-0,4 kg/ha.

Uslovi u kojima se odvija proizvodnja paprika, sa čestim i obilnim padavinama, mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem bakteriozne pegavosti lišća i krastavosti plodova paprike (Xanthomonas vesicatoria). Sa ciljem zaštite paprike od navedenog patogena proizvođačima se preporučuje primena nekog od preparata na bazi bakra:

  • Nordox 75 WG (bakar-oksid) u koncentrciji 0,14-0,2% ili
  • Curenox 50 WP (bakar-oksihlorid) u količini 1,5-2 kg/ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *