Zahvaljujući klimatskim promenama koje omogućavaju topliju i dužu sezonu rasta i sa novim sortama grožđa, prilagođenim podneblju juga Švedske, u toj zemlji se polako razvija proizvodnja vina.
Do 2022. godine, vinarija Kulabergs je ostvarila godišnju proizvodnju veću od 30.000 flaša, uglavnom nagrađivanih belih vina koja se mogu naći u vrhunskim restoranima od Evrope preko Hongkonga do Japana.
– Dok vinogradi pate u zemljama-tradicionalnim proizvođačima vina, mi napredujemo – kaže Feliks Arberg, enolog i vinar koji se, nakon što je sticao iskustva u vinogradima širom sveta, vratio u Švedsku 2017. godine i otvorio vinariju Kulabergs.
Klimatske promene mogu da učine da područja koja su nekada bila idealna za određeno grožđe danas postanu izazov za proizvođače. Ekstremne toplote čine da grožđe brže sazreva, što dovodi ili do ranije berbe koja umanjuje kvalitet, ili do jačih, manje uravnoteženih vina koja predugo sazrevaju.