Kalendar radova u povrtarstvu ukazuje da povrće nikada nije skupo!?

Idealna klima Srbije pogoduje proizvodnji raznovrsnog povrća, koja se poslednjih godina značajno unapređuje, naročito širenjem savremenih sistema uzgoja u plastenicima i staklenicima, kojih trenutno ima blizu 2.500 hektara. Time ovi proizvođači postaju sve značajniji dobavljači na zahtevnim tržištima.  Najznačajnije vrste povrća koje se proizvode u Srbiji su paprika, kupus i paradajz, a sve su zastupljeniji i proizvodnja kornišona i krompir. Kalendar radova u povrtarstvu, predlažemo za početnike, za hobiste, dok za profesionalce povrtare, nema odmora, jer uglavnom rade smenu kultura naročito u zatvorenom prostoru.

Poznavaoci prilika ali i struka ističu da je ova grana poljoprivrede vrlo isplativa, naravno uz poštovanje svih pomo i agrotehničkih mera. Ukoliko pažljivo pratite hronologiju radova, videćete da je povrtarstvo prvenstveno zahtevan i težak posao i da iziskuje preciznost u sprovođenju svih radnji. Zaštita i prihrana biljaka je od setve, odnosno sadnje pa do same berbe….Dakle, postavlja se i realno pitanje da li nam je i zašto povrće skupo?

JANUAR:

  • Priprema leja i tunela. Setva u leje paprike, paradajza, krastavca i salate.
  • Nega biljaka u leji,
  • Kontrola povrća u trapu i u podrumu
  • Ispitivanje klijavosti semena

 FEBRUAR:

  • Setva u leje paradajza, paprike, kupusa i kelerabe za ranu njivsku proizvodnju,
  • Nega rasada u leji: provetravanje, zalivanje, prihrana i zaštita,
  • Pikiranje paradajza i paprike posejane u januaru,
  • Priprema bašte za ranu setvu. Primena zemljišnih herbicida na površinama za uzgoj crnog luka i graška,
  • U povoljnim vremenskim uslovima, sadnja crnog i belog luka i setva spanaća, salate, rotkvice, graška, mrkve, peršuna i paštrnaka.

MART:

  • Setva spanaća, salate, rotkvice, graška, mrkve, peršuna i paštrnaka.
  • Sadnja krompira, salate, kupusa, kelja, kelerabe i rena,
  • Izgradnja i priprema mlakih leja i setva paprike, paradajza, plavog patliidžana, celera i kupusnjača za proizvodnju rasada.

 APRIL:

  • Uništavanje korova zemljišnim herbicidima, na površinama na kojima će se sejati paradajz, paprika, pasulj i boranija.
  • Suzbijanje korova u izniklom luku, grašku i drugom povrću.
  • Nega rasada paradajza, paprike i plavog patlidžana u leji,
  • Završavanje setve luka, graška i mrkve,
  • Direktna setva paprike početkom, paradajza polovinom,a krastavca, tikvice, pasulja, boranije i kukuruza šećerca u trećoj dekadi aprila,
  • Sadnja krompira, kupusa, karfiola i kelerabe,
  • Berba salate, spanaća, rotkvica i mladog luka

MAJ:

  • Suzbijanje korova u izniklom povrću
  • Zaštita paradajza, krompira, krastavca i kupusa od plamenjače i od drugih bolesti,
  • Praćenje razvoja krompirove zlatice i prskanje kada se ispile larve.
  • Prihrana, zalivanje i okopavanje useva.
  • Setva pasulja, krastavaca, lubenica, dinja, kukuruza šećerca…
  • Sadnja paprike, paradajza, krastavca, lubenica, dinja, plavog patlidžana i celera.
  • Berba kelja, salate, spanaća, graška i vađenje mrkve i mladog krompira.

JUN:

  • Zaštita paradajza, krastavaca, luka i kupusa od plamenjače i drugih bolesti.
  • Papriku štititi od bakteriozne pegavosti lista i ploda, uvenuća, plamenjače, truleži vrha ploda i lisnih vaši.
  • Lubenice zaštititi od fuzarioznog uvenuća.
  • Prihranjivanje biljaka.
  • Berba kupusa, kelja, karfiola, kelerabe, salate, spanaća, rotkvica, mladog luka i rane mrkve.
  • Priprema zemljišta i setva rotkvice, salate, bpranije, cvekle, peršuna, paštrnaka i praziluka.

 JUL:

  • Zaštita paprike, paradajza, krastavaca, lubenice i krompira od bolesti i štetočina, koje su se pojavile u prethodnom mesecu.
  • Pasulj i boraniju sačuvati od bakterija, a kupus za jesenju proizvodnju od plamenjače i buvača.
  • Prihrana i zalivanje useva.
  • Beru se paradajz, paprika i krastavac, vade crni luk i krompir.
  • Setva postrne boranije, kornišona i rotkve. Sade se kupus, kelj, karfiol i kasni paradajz.

 AVGUST:

  • Nega useva na polju.
  • Povrće se štiti od istih bolesti i štetočina kao u prethodnom mesecu. Pravilo je da se prvo oberu zreli plodovi, a zatim biljke zaštite. Obratiti pažnju na izbor preparata.
  • Biljke iz druge setve, kao što su boranija, kornišoni i kupus treba zaštititi od plamenjače.
  • Vađenje crnog luka i berba paprike, paradajza, plavog patlidžana, salate, lubenica i dinja.
  • Setva salate, spanaća, rotkve, rotkvice i luka srebrnjaka za proizvodnju rasada.

SEPTEMBAR: U ovom periodu kreće novi cilkus za jesenju i zimsku berbu…

  • Zaštita je ista kao u prethodnom mesecu. Koristiti preparate s najkraćom karencom.
  • Nega rasada salate i luka srebrnjaka na otvorenoj leji.
  • Biljke u bašti negovati i zaštititi od ranih mrazeva.
  • Berba boranije, kornišona, paradajza, paprike, i drugog jesenjeg povrća. .Vađenje krompira.
  • Postepena setva rotkve, spanaća i salate svakih sedam do deset dana.
  • Obrada zemljišta.

OKTOBAR:

  • Sade se salata, beli, crni i luk srebrnjak.
  • Jesenja sadnja salate i ozimog graška
  • Paradajz staviti na dozrevanje, a karfiol na dorastanje.
  • Vaditi korenasto povrće i čuvati ga u trapu ili u podrumu.
  • Berba kupusa, karfiola, rena i rotkve.

 NOVEMBAR

  • Berba kasnog kupusa, kelja pupčara i vađenje celera, praziluka, mrkve, peršuna, paštrnaka i rena.
  • Trapljenje povrća.
  • Sve biljne ostatke gajenih i korovskih biljaka počupati, izneti iz bašte i spaliti.
  • Kasna jesenja obrada zemljišta.

DECEMBAR:

  • Obilaziti useve na polju- salatu, spanać, luk. Kontrolisati utrapljenu mrkvu, peršun, cveklu…
  • Priprema zemljišta za leje.
  • Popravka alata spremanje toplih leja.
  • Setva salate, luka i paprike za ranu proizvodnju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *