TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE STOČNE MRKVE

    Stočna mrkva, sem što ima veliki značaj u ishrani gajenih i domaćih životinja, ima i značaj kao ratarski usev iza kojeg ostaje zemljište dobrih osobina i nezakorovljeno.

   Plodored

Najbolji predusevi su prava žita, zrnene mahunarke i širokoredni usevi. Zemljište za mrkvu treba da je nezakorovljeno i dobrih fizičkih osobina. Kao predusev, stočna mrkva je najbolja za ozima žita kao i za ratarske useve sa kojima stočna mrkva nema zajedničke bolesti i štetočine.

    Obrada zemljišta

Tokom  jeseni, na dubinu 30 cm uz istovremeno ravnanje površine obavlja se osnovna obrada zemljišta. U proleće je neophodno obaviti predsetvenu pripremu kako bi se formirao fin i rastresit površinski sloj zemljišta u kom ce se položiti sitno seme.

Ishrana biljaka

Za ostvarivanje visokih prinosa, neophodno je prvo uraditi agrohemijsku analizu zemljišta na osnovu čijih rezultata, kao i na osnovu potreba same biljke će se odrediti količina organskih i mineralnih đubriva. Prosečne količine:

  • azot 60-100 kg/ha
  • fosfor 120-150 kg/ha
  • kalijum 120-140 kg/ha

    Izbor sorte Najveći broj sorti stvoren je u zemljama u kojima se stočna mrkva najviše gaji, pa tako su zastupljene sorte iz Rusije- Losinoostrovskaja 13, Vitaminnaya 6; iz Nemačke Lobbericher, iz Češke Tabaroska žluta i Višnovska žlutočervena…

   Setva Za setvu koristi se zdravo seme, ne starije od 2 godine. Započinje se sredinom marta na rastojanje 25-50 x 10-15 cm. Količina semena potrebno za setvu je 1-2 kg/ha ukoliko se izvodi preciznim sejalicama. Dubina setve 1-2 cm.

    Nega useva Mere nege useva stočne mrkve podrazumevaju: razbijanje pokorice; proređivanje useva posle nicanja; suzbijanje korova; navodnjavanje i to češnje sa manjim količinama vode, sa oko 20 litara po metru kvadratnom.

Jovana Knežević, dipl.inž.ratarstva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *