Počeo je period slava u Srbiji, a prema prostoj računici, koja najviše zavisi od broja gostiju, domaćinstva će ove godine za proslavu morati da izdvoje od 20 do 30 odsto više novca iz kućnog budžeta.Tokom leta i početkom jeseni porasle su cene mesa, a i ostali prehrambeni proizvodi nisu izdržali cenovni pritisak, pa je realno očekivati da će nakon pripreme slave ovog puta novčanici biti tanji nego prethodne godine.
S obzirom na to da još uvek živimo u doba korona virusa, i krsne slave su dobile novi oblik organizovanja. Mnogi su smanjili broj gostiju, a samim tim i troškove. Poznato je da se u Srbiji slave obeležavaju i po tri dana, a domaćini za pripremu slavske trpeze treba da izdvoje i do 500 evra, ili nešto više od dve minimalne zarade. Ova cifra važi ukoliko na proslavu dođe od 20 do 25 gostiju.
Meso je u vreme slavskih dana najvažnija stavka, a cena svinjetine je početkom septembra porasla 15 odsto u odnosu na kraj jula, a čak 20 odsto u odnosu na jun i jul, pa će prase na stolu svakako koštati više. Naime, početkom avgusta kilogram svinjetine u velikim beogradskim marketima prodavao se od 450 do 600 dinara po kilogramu, dok je krajem jula bio 500 dinara. Za svinjski file treba izdvojiti od 600 do 780 dinara. Međutim, u pojedinim marketima su slavske akcije, te je moguće naći kilogram svinjskog buta i za 500 dinara.
Cena žive prasetine kreće se od 120 do 200 dinara u zavisnosti od dela zemlje, pokazuju podaci sa sajta Ministarstva poljoprivrede – Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije. Jagnjad se kreće od 230 do 270 dinara. Za 20 ljudi potrebno je najmanje šest do sedam kilograma pečenja.
Naravno, na slavskim trpezama ne nalazi se samo glavno jelo, već je tu i predjelo, suhomesnati proizvodi, zatim sarme, često i piletina, pa potom kolači, torte… Bez pića je slava, takođe, nezamisliva. Nekoliko hiljada dinara treba izdvojiti za kvalitetno meze poput šunke, čajne kobasice, pečenice, slaninice, i na to dodati i sireve, kačkavalje, jaja, razne soseve…
Posna slava ne košta ništa manje od mrsne, a može da bude i skuplja, u zavisnosti od cene ribe. Naime, riba i riblji proizvodi nekako uvek poskupe pred najveću slavu, Svetog Nikolu (19. decembar). Trenutno je za kilogram šarana potrebno izdvojiti oko 350 dinara (u proseku).
S obzirom na to da su i slave poprimile neki oblik modernizacije, veoma često domaćice i domaćini pribegavaju najlakšem rešenju pripreme gozbe koji se zove – ketering.
Interesantno je da na internetu postoje specijalni paketi i „ketering za posnu i mrsnu slavu“. Cena posnog paketa koji čine pita sa kupusom, meksička salata, tuna salata, prebranac, riblja čorba, skuša, oslić, krompir salata i kiseli kupus košta 1.200 dinara po osobi. A kada je u pitanju mrsna slava, ovaj paket po ceni od 1.300 dinara uključuje pitu sa sirom, mini proju, selekciju suhomesnatih proizvoda i sireva, rusku salatu, susam salatu, juneću supu, mešani roštilj, pekarski krompir, kupus salatu. Ima i skupljih keteringa, te se na internetu slična ponuda može naći i za 2.000 dinara.
S druge strane, najbolje prolaze oni koji imaju svoje proizvode, odnosno čuvaju stoku ili obrađuju plodne njive i voćnjake. Ljude na selu organizacija slave košta znatno manje, jer se tokom godine spremaju za ovaj događaj, te na vreme odrede koliko je čega potrebno od namirnica. Jedini vanredni trošak koji mogu imati je piće, ukoliko ne računamo domaću rakiju.