Jedna od najposećenijih seoskih manifestacija u Vojvodini, „Beloblatska kobasica“, doživela je i svoje DEVETO izdanje. Praznik gastronomije, domaće hrane i seoskih običaja u Belom Blatu, nadomak Zrenjanina, ove godine trajао је dva dana,
Proteklog vikenda, u Belom Blatu kraj Zrenjanina, održana je “9. Beloblatska kobasica”. Gastro manifestaciju je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je naglasio da je grad prepoznao značaj ove priredbe i uvrstio je u zvanične manifestacije grada.
Iako je u početku zamišljena kao lokalna seoska priča, manifestacija je poslednjih godina poprimila i međunarodni karakter, pa su i ove godine, pored učesnika iz Vojvodine i Srbije, učestvovali i gosti iz Slovačke, Bugarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine.
Pored takmičenja u svinjokolju, kako se to nekada radilo u vojvođanskim selima (prvog dana manifestacije) i takmičenja u pravljenju svežih domaćih kobasica (drugog dana festivala), u kojem je učestvovalo preko 50 ekipa, posetioci su imali prilike da vide i prodajne izložbe suvomesnatih proizvoda, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata, kao i alata i pribora za svinjokolje.
Prvog dana, u subotu 4. februara, biće upriličeno takmičenje u svinjokolju kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima. Takmičarske ekipe iz okolnih sela Ečke, Stajićeva, Mužlje, Perleza i ekipa domaćina iz Belog Blata imaće zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na tradicionalan način počev od prljenja svinje slamom do završne obrade mesa i pripreme svinjokoljskih specijaliteta.
Domaćini će gostima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu u maramici, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače. Sudijski žiri će posebno nagraditi najbolje ekipe a ocenjivaće se kvalitet obrade mesa, pripremljenih specijaliteta i vizuelni izgled ekipe.
Drugog dana, u nedelju 5. februara, centralni povod za okupljanje je svakako ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica sa vrednim nagradama za najbolje gastro ekipe. Pored toga biće organizovane i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, kao i rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata…
Ono što je interesantno za ovu mesnu zajednicu je da je to višeskladna nacionalna zajednica, da ovde postoji jedinstveno prirodno okruženje, naslonjeni smo na Carsku baru, na jedinstvene običaje koji se ovde neguju i sve to daje Belom Blatu jednu neobično jaku, neobično interesantnu priču kad je u pitanju turizam, privlačenje domaćih i stranih gostiju. Beloblatska, Zrenjanin s.c.