Agroekologija Vesti

Za 30 godina uništeno šuma veličine EU

Evropska komisija je usvojila važnu meru protiv krčenja šuma: za 30 godina uništeno je područje veličine cele EUGlavni uzrok krčenja šuma je širenje poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju soje, palminog ulja, govedine, kafe…

Proizvodi za koje nema dokaza da ne doprinose krčenju šuma više neće moći da se pojave na tržištu Evropske unije, prenosi Jutarnji list. Ovo je jedna od predloženih mera koje je Evropska komisija usvojila protiv krčenja i degradacije šuma.

List napominje da je to takođe u skladu sa nedavnim sporazumima na samitu COP26 u Glazgovu, gde su lideri brojnih zemalja, uključujući Brazil i Kinu, obećali da će okončati kršenje šuma do 2030. godine. Evropska unija priznaje da svojim primerima drugim partnerima u svetu mora da dokaže da je ozbiljna u svojim namerama, a primer za to su i današnji predlozi koje je usvojila Evropska komisija.

Prema pravilima predloženim u sredu, Evropska komisija će biti u obavezi da obezbedi da proizvodi koje građani kupuju, koriste i konzumiraju na tržištu Evropske unije ne doprinose sečenju i degradaciji šuma bilo gde u svetu. Prema dosadašnjim istraživanjima, glavni uzrok krčenja šuma je širenje poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju soje, palminog ulja, govedine, kafe i nekih drugih proizvoda i nusproizvoda.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da je u periodu od 1990. do 2020. godine širom sveta uništeno čak 420 miliona hektara šuma, što je površina veća od ukupne površine Evropske unije. Nove mere imaju za cilj da preokrenu ovaj negativni trend.

Prema predlogu uredbe Evropske komisije, uvela bi se obavezna dubinska analiza za kompanije koje žele da ove proizvode plasiraju na evropsko tržište, na koje bi imali samo oni proizvodi koji su u skladu sa zakonom i nisu vezani za krčenje šuma.

Evropska komisija je takođe predložila nova pravila za podsticanje razmene otpada, cirkularne ekonomije i vraćanja kvaliteta zemlje u državama članicama Evropske unije. Nova strategija ima za cilj da osigura da sva evropska tla budu obnovljena, otporna i adekvatno zaštićena do 2050. godine.

– Da bismo uspeli u globalnoj borbi protiv ekoloških kriza, moramo preuzeti odgovornost za delovanje u zemlji i inostranstvu. Naši propisi protiv krčenja šuma odgovor su na pozive građana za doprinos Evropske unije smanjenju globalne seče šuma i promovisanju održive potrošnje, rekao je Frans Timermans, potpredsednik Evropske komisije za Evropski zeleni sporazum, predstavljajući zaključke sa sastanka Koledža Evropske komisije. .

– Ako od naših partnera očekujemo ambiciozniju ekološku politiku, moramo sami da prestanemo da izvozimo zagađenje i da podržimo krčenje šuma. Nacrt zakona EU protiv krčenja šuma koji smo mi predložili je najambiciozniji do sada u ovom pravcu, na globalnom nivou, rekao je komesar za životnu sredinu Virdžinijus Sinkevičijus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *