Vesti

Vanredna situacija u 12 lokalnih samouprava

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije, zajedno sa specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi, evakuisali 85 osoba iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka.

Evukuisane su 32 osobe iz Doljevca, dve iz Leskovca, šest osoba iz Bojnika, osam iz Bujanovca, četiri iz Zlatokopa kod Vranja, tri iz Pirota, 28 iz Bele Palanke i po jedna iz Dimitrovgrada i iz Donje Trnave kod Niša.

Usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju, proglašena je vanredna situacija u 12 lokalnih samouprava.

Reč je o teritoriji gradova Niš i Leskovac, celoj teritoriji opština Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Medveđa, Vladičin i Gadžin Han,  Kuršumlija, i zbog obilnih snežnih padavina na delu opštine Prijepolje (za šest mesnih zajednica).

Na teritoriji Nišavskog upravnog okruga situacija je stabilna. Svi vodotokovi drugog reda su se vratili u svoja korita, dok u slivu Južne Morave i dalje ima plavljenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Niša, Aleksinca i Ražnja.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Niša tokom dana crpili su vodu iz domaćinstava u Doljevcu.

Na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga tokom popodneva pripadnici Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi u mestu Zlatokop evakuisali su domaće životinje i poplavljena domaćinstva. Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Vranja su i dalje na terenu.

U Topličkom upravnom okrugu, tokom popodneva pripadnici VSJ Prokuplje crpili su vodu na 11 lokacija na teritoriji opština Žitorađe i u reonu sela Badnjevac, i to u selima Držanovac, Badnjevac, Jasenice i Donje Crnatovo.

Na teritoriji Jablaničkog upravnog okruga situacija je stabilna, a pripadnici VSJ Leskovac su tokom dana crpili vodu na osam lokacija na teritoriji ovog grada.

U Pirotskom upravnom okrugu pripadnici Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi iz Pirota evakuisali su 20 osoba, od toga jedne trudnice, kao i nekoliko grla sitne stoke iz poplavljenog područja na ušću Morkanjske reke i Nišave.

Stanje na ostaloj teritoriji Pirotskog upravnog okruga je stabilno, a vodotoci su u opadanju objavila je Vlada Republike Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *