Drugi pišu Vesti Voćarstvo

Ulaznica za novi muzej vina u Francuskoj koštaće 500 EUR – Kolekcija procenjena na najmanje 60 mil EUR

Izvor: Vino & fino | Četvrtak, 28.01.2021

Ilustracija (Foto: Pixabay / Wokandapix)

Da li biste izdvojili 500 EUR za gledanje arhivskih boca vina? U kriznoj, pandemijskoj godini ovakvo pitanje deluje gotovo nepristojno, što je verovatno i razlog zašto svetski vinski mediji sa dozom lake ironije opisuju novi poduhvat Mišela-Žaka Šaseja, vlasnika jedne od najboljih privatnih kolekcija vina na planeti.

“Krunski dragulj” čuvenog vinskog kolekcionara iz Francuske predstavlja njegov privatni podrum, sazidan ispod njegove vile, i u kome se nalazi oko 50.000 dragocenih boca. Najvrednije etikete čak su opisane i u knjizi pod imenom 100 Vintage Treasures: From the World’s Finest Wine Cellar. U ovoj zbirci nalaze se neka od najskupljih vina na svetu, među kojima je i Romanee-Conti iz legendarne berbe 1945.

Sve te etikete biće izložene u prostoru za čiju je adaptaciju utrošeno pola miliona evra. Kolekcija čija je vrednost procenjena na najmanje 60 mil EUR moći će da se pogleda u punom sjaju, a cena ulaznice iznosi vrtoglavih 500 EUR. U ovom malom muzeju vina biće i drugih sadržaja, kao što su kafe i sala za degustacije, a otvaranje se očekuje predstojećeg proleća ili leta.

Mišel-Žak Šasej smatra da će njegov muzej biti uspešan i da će grad u kome se nalazi, La Šapel-Baton, zahvaljujući ovoj atrakciji postati važna turistička tačka Francuske.

– U pitanju je nasleđe koje mora biti sačuvano. A kada ova vina više ne budu za piće, ona će postati umetnička dela – govori Šasej.

On, za sada, ne komentariše navode da se za otvaranje muzeja u svom gradiću opredelio zato što nije uspeo da za svoj projekat privuče dovoljno interesovanja u velikim vinskim centrima Francuske, a veliko je pitanje ko će u ovim kriznim godinama plaćati pravo malo bogatstvo da – gleda boce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *