Povrtarstvo Uncategorized Vesti

U selu Gornji Banjani propadaju tone krompira, nemaju kome da prodaju

Proizvođači su danas uputili apel državi i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da pokuša da ih zaštiti.

Nezadovoljni proizvođači krompira, oko stotinu njih, okupilo se u centru sela Gornji Banjani kod Gornjeg Milanovca, kako bi istakli da je cena ovog povrća pala na istorisjki minimum od osam dinara po kilogramu.

 – Na žalost, odavno krompir nije bio jeftiniji. Nikad teže nije bilo. Prošle godine je cena po kilogramu bila tri puta veća. A sada osim što je katastrofalna, čak ni za to nemamo kupce. Krompir se uvozi iz Hrvatske, Albanije, a naš će napuniti potoke – tvrdi Radiša Despotović.

Poljoprivrednici ističu da je ovaj kraj poslednja oaza zdravog jestivog krompira i da deset kuća godišnje proizvede čak oko 500 vagona ovog povrća.

– Trenutno u svom magacinu imam blizu 50 vagona krompira. Ne znam šta ću sa njim… On mora da se prebira, slaže i na kraju sav naš trud završiće negde na smetilištu. Proizvodna cena po kilogramu se kreće oko 15 dinara, mi smo u debelom minusu. Molimo državu da nam pomogne i spreči nelojalnu konkurenciju, odnosno preprodavce koji zarađuju na našoj muci. Zanimnjivo je da je cena u marketima pala za par dinara, dok je nama desetkovana – kaže proizvođač Goran Pejić.

Proizvođači su danas uputili apel državi i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da pokuša da ih zaštiti, na taj način što će im sugerisati šta da proizvode, jer kako tvrde, nije im jasno da im država daje subvencije za proizvodnju, a nemaju kome da prodaju.

Izvor RINA Foto: Rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *