Drugi pišu Vesti

U Kikindi u ponudi i njive namenjene ”Tenisu”

Izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u Kikindi prvi put će se obaviti elektronski. Potencijalni zakupci 5.439 hektara, u svih deset katastarskih opština, će u licitaciji učestvovati elektronski sistemom zatvorenih ponuda, a željene parcele dobiće poljoprivredni proizvođač ili domaće pravno lice koje ponudi najveću arendu. Na godinu dana biće izdate i parcele koje su 2017. namenjene nemačkoj kompaniji ”Tenis”

Ceo proces prijavljivanja za licitacije obavlja se preko veb aplikacije koja se nalazi na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište. Rok za prijavljivanje sa ponudama je do 3. februara, dok je otvaranje ponuda predviđeno 12. februara.

Oglas o raspisivanju javne licitacije objavljen je na zvaničnoj veb prezenaciji Uprave za poljoprivredno zemljište resornog ministarstva i u Kikindskim novinama, a može da se vidi i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Kikinde.

Član Gradskog veća Kikinde za poljoprivredu i mesne zajednice Ljuban Sredić napominje da će na godinu dana biće izdate i parcele koje su 2017. namenjene nemačkoj kompaniji ”Tenis”, jer još nije poznato kad će ova nemačka kompanija realizovati najavljenu investiciju, a u pitanju je oko 2.200 hektara najkvalitetnjeg zemljišta.

Preostalo zemljište biće izdato na 15 godina, a najvećim delom je u katastarskim opštinama Iđoš i Mokrin. Početna cena za njive prve klase iznosi 252,2 evra, odnosno 29.663 dinara. Za svaku sledeću klasu, cena se umanjuje 10 odsto u odnosu na prethodnu.

Uslovi za učešće na licitaciji su isti kao i prethodnih godina i od dokumentacije mora da se dostavi uverenje iz katastra o posedovanju pet hektara poljoprivrednog zemljišta. Neophodno je i da se uplati tačno određen depozit i to za svako nadmetanje.

Dostavljanje potrebne dokumentacije i prijavljivanje se obavlja elektronski, a član Komisije za izdavanje državnog zemljišta Petar Žigić ukazuje da veb aplikacija na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište može da se preuzme na srpskom i mađarskom jeziku, da je pristup jednostavan te da je potrebno je da zainteresovani kreiraju nalog i unošenjem ličnih podatka i broj gazdinstva.   Dnevnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *