Ratarstvo Reč struke

Trenutno stanje useva NS seme uljane repice

Usev uljane repice je u dobrom stanju zahvaljujući velikoj količini padavina koje su zabeležene krajem leta i početkom jeseni. Većina uljane repice je posejana u optimalnoj fazi i ima šest do osam pari listova, navodi prof. dr Ana Marjanović Jeromela iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Kako su klimatske promene sve izražajnije, najkritičniji period za uljanu repicu je u našim uslovima proizvodnje klijanje i nicanje, jer ukoliko ne klija i ne niče ravnomerno teško je drugim agrotehničkih merama popraviti njeno stanje. Sledeći kritičan period je period zime kada usled niskih temperatura može doći do izmrzavanja ili toplotnih udara, kada u periodu od šest ili više dana maksimalna dnevna temperatura bude viša od prosečnih temperatura za taj period godine. Pravilan izbor sorte, odnosno hibrida i pravilna primena agrotehnike doprinosi boljem stanju i kondiciji uljane repice, ističe prof. Marjnaović Jeromela.

U narednom periodu je potrebno obilaziti parcelu i proveriti da nije došlo do pojave glodara, koji mogu da naprave velike štete usevima, i pripremiti mamke koji ih sprečavaju da nanose štetu. Mamci moraju biti zatrpani u rupe jer u suprotnom prirodni predatori koji se hrane glodarima pojedu mamke ili već otrovane životinje i dođe do uginuća ptica, ističe prof. Marjanović Jeromela.

Za sve stručne savete poljoprivredni proizvođači mogu da se obrate stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *