Radoznalost Uncategorized Vesti

Svetske cene hrane deveti mesec u porastu

RIM: Svetske cene hrane nastavile su da galopiraju u februaru deveti mesec zaredom, dostižući najviši nivo od jula 2014, predvođene poskupljenjem šećera i biljnih ulja, saopštila je danas agencija Ujedinjenih nacija za hranu u poljoprivredu (FAO).

FAO-v indeks cena prehrambenih proizvoda, koji prati mesečno kretanje globalnih cena žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera, iznosio je u proseku 116 poena prošlog meseca što je za 2,4 procenta više u odnosu na januar, prema izveštaju objavljenom na zvaničnoj internet stranici ove svetske organizacije.

U poređenju sa februarom 2020, svetske cene hrane su skočile za 26,5 posto.

Cena šećera je porasla za 6,4 procenta od januara, pošto su pad proizvodnje u vodećim zemljama proizvođačima i snažna uvozna tražnja u Aziji dodatno podgrejali bojazan od potencijalnog manjka ponude. Očekivani oporavak proizvodnje na Tajlandu i bolji rod šećerne trske u Indiji ograničili su veći rast cene ove namirnice.

Biljna ulja su u februaru poskupela 6,2 odsto, dostigavši najviši nivo od aprila 2012. Skok cena su zabeležile sve vrste biljnih ulja – palmino, sojino, od repice i od suncokretovog semena, navodi FAO u izveštaju.

Cene mlečnih proizvoda su napredovale za 1,7 odsto na mesecnom nivou, najviše zbog rasta međunarodnih izvozih kotacija maslaca, usled velikog kineskog uvoza i ograničnih isporuka iz zapadne Evrope. Sir je, s druge strane, pojeftinio delom i zbog visokih zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama.

Žitarice su u februaru u proseku bile skuplje za 1,2 odsto nego u januaru. Cene prosa su za mesec dana skočile 17,4 odsto, pod uticajem konstantno snažne potražnje iz Kine. Međunarodne cene kukuruza, pšenice i pirinča su uglavnom bile stabilne ili su neznato ojačale.

Najmanje je u februaru u FAO-voj korpi prehrambenih proizvpda poskupelo meso, za 0,6 procenata, uglavnom zbog nešto manjih isporuka govedine i ovčetine iz glavnih proizvodnih regiona. Nasuprot tome, cene svinjskog mesa su pale jer je Kina smanjila kupovine usled visokih zaliha, kao i zbog porasta neprodatih svinja u Nemačkoj izazvanog produženjem zabrane izvoza na azijska tržišta.

Svetska organizacija za hranu, sa sedištem u Rimu, takođe je navela da je svetski rod žitarica u 2020. na putu da zabeleži godišnji rekord, dodajući da preliminarni pokazatelji ukazuju na dalji rast proizvodnje ove godine.Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *