Agroekologija Uncategorized Vesti

Stop kafileriji: Uprkos zabrani Prekon radi punim kapacitetom

sreda, 19. avgusta 2020.

Kafilerija “Prekon” u Zrenjaninu je uprkos činjenici da mu je prošlog petka uručena zabrana, nastavila da radi punim kapacitetom, te i dalje svedočimo da se neprijatni mirisi šire gradom, upozoravaju građani okupljeni u udruženju Stop kafileriji. 

Budući da rad pogona nije zaustavljen, mi smo organizovali i sedmu po redu protestnu vožnju. Naši sugrđani su nam se priključili u još većem broju, jer su se uverili da pravila koja važe za žitelje Zrenjanina ne važe i za kafileriju, kažu u udruženju.

-Mi ćemo, kao nezadovoljni  građani, tražiti ostvarivanje svojih prava definisanih u okviru Ustava i zakona. S tim u vezi je prošlog vikenda desetine poziva upućeno komunalnoj policiji, a  prijave podnete inspekcji za zaštitu životne sredine, navodi se u saopštenju udruženja.

Dodaje se da je Stop kafileriji za samo nekoliko dana sakupilo više od 4.000 potpisa, sto je po statutu Grada Zrenjanina više nego dovoljno da se preispita rad organa lokalne samouprave u rešavanju ovog problema.

-Tražimo od načelnika inspekcije, koji je doneo rešenje o zabrani rada, da pokrene postupak prinudnog izvršenja tog rešenja jer ga „Prekon“ ne poštuje. Tražimo i podnošenje prekršajne prijave protiv pravnog lica „Prekon“ DOO i odgovornog lica u tom pravnom licu jer nisu izvršili nalog o zabrani rada koji je izdala nadležna inspekcija. Naš fokus je i dalje na potpisivanju peticije koja je sada dostupna na mađarskom i srpskom jeziku – dodaje se u saopštenju udruženja Stop kafileriji koje i naredne subote, 22. avgusta, organizuje protestnu vožnju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *