Agroekologija Drugi pišu

Šta je veća korist: Poljoprivreda ili Rio Tinto? Stručnjaci nemaju dilemu

Autor:Milena Ilić Mirković 

Foto:Evropska zelena partija

U dvorištu crkve Svetog Georgija, u selu Gornje Nedeljnice, koje bi Rio Tinto planira da iseli kako bi na tom mestu izgradio postrojenja budućeg rudnika litijuma, održan je skup na kom su lokalni poljoprivrednici i stručnjaci postavili polazne osnove za studiju o poljoprivrednim potencijalima ovog kraja.

Profesor Šumarskog fakulteta dr Ratko Ristić objašnjava za Nova.rs da bi buduća studija mogla da pokaže da zarada od poljoprivrede u ovom kraju može da bude daleko veća od od prihoda koje bi doneo rudnik.

sastanak Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Prema nekim preliminarnim procenama samo u dolini Jadra se koristi oko 6.000 hektara obradivog zemljišta i ukoliko bi prosečan prinos, koji može da se uz podršku države bio 10.000 evra, onda bi se generisala samo u Dolini Jadra korist od preko 60 miliona evra što je neuporedivo više od svega što Rio Tinto dosta maglovito nudi kroz priče o rudnoj renti“, kaze Ristić.

sastanak Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dodaje da ukoliko bi se iskoristilo oko 360.000 kvadratnih kilometara teritorije koja pripada Loznici za napredan poljoprivredni i prerađivački pristup onda se moze očekivati generisanje potencijalne koristi od cak 360 miliona evra godišnje.

„Govorimo o stvarima koje su održive, koje ne produkuju zagađenje, koje ne produkuju nikalav ni zdravstveni ni bezbednosni rizik za stanovnike ovog kraja a ni za ostatk Srbije“.

Na skupu su osim dr Ristića govorili i ekspert iz oblasti stočarstva Vitomir Vidović, profesor iz oblasti mehanizacije Ratomir Mitrović, analitičar Branislav Gulan.

Čuo se glas meštana koji se bave poljiprivredom, stočarstvom, pčelarstvom. Svi imaju istu poruku – ne žele da kopaju rudu umesto zemlje koju ne žele da prodaju ni za kakve pare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *