Tehnologije Vesti

SRPSKE RAKIJE NAGRAĐENE U LONDONU

19 avgust 2020

Srpske rakije iz tri destilerije,  članice Nacionalne asocijacije proizvođača rakije ” Srpska rakija”,  dobile su značajna priznanja na velikom Međunarodnom takmičenju za vina i alkoholna pića u Londonu (IWSC International Wine & Spirit Competition).

Nagrade su osvojile rakije iz destilerija “Tok”, “Stara Sokolova” i “Ognjena”, u konkurenciji više od 3.000 uzoraka jakih alkoholnih pića iz preko 90 zemalja sa svih kontinenata.

Veliki žiri međunarodnih eksperata dodelio je destileriji “Tok” dve srebrne medalje za rakije od šljive stare 4 i 5  godina. 

“Stara Sokolova” šljivova prepečenica stara 12 godina takođe je nagrađena srebrnom, a 7 godina stara šljivovica istog proizvođača “RB Global” iz Užica bronzanom medaljom.

Bronzana medalja pripala je i rakiji od jabuke staroj 8 godina brenda “Ognjena”, koju proizvodi  preduzeće “Braća Tomašević” iz Prijepolja.

IWSC postoji već 51 godinu i smatra se jednim od najznačajnijih svetskih takmičenja za ocenu kvaliteta vina i alkoholnih proizvoda. U toku godine preko 400 svetskih stručnjaka čak 7 meseci ocenjuje kvalitet u raznim kategorijama alkoholnih pića. Nagrade koje dodeljuje ovaj konkurs predstavljaju visoka priznanja u industriji alkohola.

Povodom ovog velikog dostignuća svojih članova, Nacionalna asocijacija “Srpska rakija” još jednom apeluje na nadležne državne institucije u Srbiji da sprovedu zakon i uvedu red u proizvodnji i prometu rakije na domaćem tržištu i pomognu organizovan izvoz kvalitetne srpske rakije, navodi se u saopštenju Saveza proizvođača rakije Srbija. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *