Drugi pišu Stočarstvo Vesti

Srbija najviše uvozi svinjsko meso

četvrtak, 03. septembra 2020.

Očekivanja su da će učešće poljoprivrede u bruto društvenom proizvodu Srbije ove godine biti oko 15 odsto, dok će izvoz, i pored otežanih uslova, iznositi nešto više od tri milijarde dolara, izjavio je za Biznis.rs agroekonomista Milan Prostran.

– Prinos kukuruza, čija je berba počela, biće, na primer, rekordan. Takođe, bila je dobra žetva pšenice. Isto tako, suncokret se privodi kraju, dok će soja dati jednu prosečnu proizvodnju. Dakle, tih četiri, pet kultura – pšenica, kukuruz, suncokret, soja i nešto šećerne repe, odrediće dve trećine ukupne vrednosti poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini„, navodi Prostran.

On je dodao da će poljoprivreda ove godine dati veliki doprinos privrednom razvoju zemlje i izneo procenu da će učešće poljoprivrede u bruto društvenom proizvodu Srbije ove godine biti skoro 15 odsto. Ovogodišnji izvoz, kako kaže Prostran, iznosiće nešto više od tri milijarde dolara.

– Najveći doprinos izvozu daće vodeće kulture – pšenica i kukuruz. Tu je i izvoz ulja, sojinih proizvoda, ali i određenih vrsta voća koje su u ovim teškim uslovima išli malo usporenije“, naveo je Prostran. Ono što, prema njegovim rečima, najviše zabrinjava jeste povećan uvoz nekih proizvoda koji nema potrebe da se uvoze.

To se pre svega odnosi na svinjsko meso koje je zauzelo prvo mesto u uvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, što svakako zaslužuje jedno ozbiljno razmatranje”, ističe Prostran.

Kako kaže, ono što moramo da uvozimo jesu kafa i južno voće, dok uvoz svinjskog mesa samo šteti spoljnotrgovinskom bilansu. Izvor: Dnevnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *