Soja privredni značaj

  Soja je jednogodišnja mahunarka koja je našla primenu u  ishrani ljudi, domaćih životinja zbog svoje hranljive, energetske i vitaminske vrednosti, a kao sirovina koristi se u industrijskoj preradi.

  U ishrani ljudi koristi se neposredno i posredno. Od celog zrna pripremaju se različita variva ili se može koristi kao dodatak jelima. U industrijskoj preradi iz zrna se izdvajaju: ulje; ugljeni hidrati; proteini i vitamini. Sojino ulje se koristi za izradu margarina, majoneza ili za spremanje hrane. Termičkim postupkom dobijeno ulje koristi se u kozmetičkoj industriji za dobijanje sapuna i dugih sredstava lične higijene. Ulje soje koristi se i u hemijskoj industriji, štamparstvu za izradu boja. Tehničko ulje koristi se kao sirovina za dobijanje biodizela – tečnog goriva.

    Belančevine iz zrna soje koriste se za dobijanje mesnih prerađevina. Posle ceđenja ulja ostaje obezmašćeno brašno koje se koristi za proizvodnju sojinog mleka i sira , zatim za pravljenje hleba, testenina, poslastica kao i mnogih drugih pekarskih proizoda.

   Pri ekstrakciji  ulja izdvaja se lecetin koji je našao primenu kao prirodni emulgator, primenjuje se kao dodatak u proizvodnji čokolade i čokoladnih kremova.

U ishrani domaćih životinja koriste se ostaci posle prerade i nadzemna biomasa. Sojina sačma i sojino brašno se koriste u ishrani svih vrsta životinja. Nadzemna masa upotrebljava se kao sveža voluminozna hrana, za spremanje silaže. Pokošena u fazi cvetanja i zametanja prvih mahuna  daje kvalitetno seno. Ukoliko se seno samelje dobija se zeleno sojino brašno koje se može dodati u koncentrate za ishranu domaćih životinja. Žetveni ostaci  mogu poslužiti kao kabasta stočna hrana za ovce; kao prostirka ili da  se zaoru čime se u zemljište unosi određena količina organske materije.

    Pored povoljnog sadržaja hranjivih materija, zrno soje sadrži i materije koje mogu biti veoma štetne za ljude i životinje. Zato je neophodno zrna termički obraditi, čime će se termolabilna jedinjenja neutralisati i time omogućiti bezbedna upotreba zrna soje. / Jovana Knežević, dipl.ing.ratarstva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *