Povrtarstvo Reč struke Tehnologije

SLATKI KROMPIR – privredni značaj

Slatki krompir vodi poreklo iz tropskih područja Srednje i Južne Amerike, a gaji se radi krtola koje su hranljive i vrlo ukusne. Slatki krompir je odličan po zdravlje i isplativiji za uzgoj od običnog krompira, čak i na manjim površinama. Krtole slatkog krompira našle su primenu u ishrani ljudi, u ishrani domaćih i gajenih životinja, u prehrambenoj industriji, za proizvodnju bioetanola.

   U ishrani ljudi može se koristiti na različite načine i to najčešće kao kuvane krtole, zatim pečenjem, sušenjem, mlevenjem, za proizvodnju čipsa. Mlevenjem se dobija brašno koji se u kombinacijom sa žitnim brašnom može upotrebiti za spremanje hleba. Čak i mladi listovi slatkog krompira mogu naći primenu u ishrani i koristiti se sveži kao salata.

    S obzirom na visoku hranljivu i svarljivu vrednost, krtole slatkog krompira mogu da se koriste u ishrani domaćih i gajenih životinja gde najveću primenu su našle u ishrani svinja za tov.

   Tehnološkim postupkom iz krtola se dobija skrob koji kao sirovina može naći priimenu u prehrambenoj industriji, a nadzemna biomasa može da se upotrebi za spravljenje komposta.

Agrotehnički značaj slatkog krompira ogleda se u tome što uspeva na zemljištima manje plodnosti. Ono što daje prednost slatkom krompiru jeste i činjenica da po vađenju krtola, zemljište ostaje nezakorovljeno, povoljnih agrohemijskih i fizičkih osobina, a pre svega i obogaćeno organskim materijama.  autor  Jovana Knežević, dipl.inž.ratarstva,PSSS Kraljevo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *