Uncategorized Vesti

Skočio porez na imovinu u Kraljevu

17. novembar 2020.

Cena poreza na imovinu povećana u Kraljevu. Naime,Gradsko veće dalo je zeleno svetlo na Rešenje Odeljenja za poresku administraciju o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti na osnovu kojih će se u Kraljevu odrediti visina poreza na imovinu u 2021. godini

Cena kvadrata za kuće i stanove viša je u odnosu na ovogodišnju od 3,3% za kvadratni metar stana u prvoj zoni, do čak 26,7% za kvadrat stana u trećoj zoni.  U odnosu na prošlu godinu osnovica će biti niža za kuće u četvrtoj zoni (za 2,8%) i petoj zoni (5,6% niža).

Prosečne cene kvadratnog metra nepokretnosti za obračun poreza utvrđuju se na osnovu cena ostvarenih u prometu nepokretnosti po zonama od 1. januara do kraja septembra ove godine. Prema izjavi gradonačelnika Kraljeva i predsedavajućeg Gradskog veća Predraga Terzića, ovaj najveći skok poreza na imovinu zadesiće vlasnike stanova u delu Ribnice, gde je vrednost kvadrata skočila zbog izgradnje stanova za pripadnike vojske i policije. Evo njegove izjave o ovoj temi date posle današnjeg zasedanja Gradskog veća:

– Svake godine u novembru utvrđujemo cene po metru kvadratnom nepokretnosti u različitim zonama na osnovu ugovora o prometovanju nepokretnosti koji su potpisani ove godine, i koje važe za narednu godinu. Na osnovu njih utvrđuje se visina poreza i očekujem da ove godine imamo prihode od poreza na imovinu veće nego 2019. Tokom 2021.g imaćemo male izmene u većini zona osim u Ribnici, gde zbog izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti i velikog prometa ovih stanova, biće uvećan porez na imovinu u okolnim ulicama u odnosu na Voćareve livade.

Objavljujemo prosečne cene kvadratnog metra nekretnina na koje je Gradsko veće danas dalo saglasnost i naglašavamo da su ovo osnovice za obračun poreza na imovinu, a ne iznos poreza.

Gradski većnici su odlučili da naknada za polaganje ispita za taksi vozače bude 5.000 dinara. Pre mesec dana Skupština grada je usvojila odluku o taksi prevozu prema kojoj će taksisti polagati ispit iz poznavanja propisa i poznavanja grada Kraljeva. O tome je gradonačelnik Terzić rekao:

– S jedne strane se borimo protiv nelegalnog taksi prevoza, a sa druge strane želimo da svi građani koji koriste taksi imaju bolji prevoz i da ih voze vozači koji dobro poznaju grad. Mislim da je bilo vreme da uvedemo red u gradski i prigradski prevoz i da snizimo subvencije koje grad Kraljevo plaća za javni prevoz. Želimo da omogućimo onima koji koriste legalan prevoz da on bude konforniji, bolji, bezbedniji i ako je moguće, da ne košta previše.

Gradsko veće je danas podržalo Zaključak Štaba za vanredne situacije da se zbog loše epidemiološke situacije odloži referendum o formiranju gradske opštine Ušće. Ovaj predlog će biti upućen Skupštini grada, koja je i donela odluku o raspisivanju referenduma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *