Uncategorized Vesti

Različiti predlozi rešavanja problema rada na crno

Izmene Zakona o pojednostavljenom angažovanju sezonaca, kojima bi se proširila pojednostavljena procedura njihovog angažovanja i na neke druge delatnosti osim poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, kao na primer na kućne i pomoćne poslove, skupljanje sekundardnih sirovina, turizam, ugostiteljstvo, kreativnu industriju i građevinu, preti da ukine osnovna prava radnika iz radnog odnosa, smatraju u Savezu Samostalnih Sindikata Srbije (SSSS). Za rubriku “Povodom” iz jutarnjeg programa RNS, o ovoj temi su govorili iz NALED-a kao predlagača zakona Irena Đođević  i predstavnik Saveza sindikata Vojvodine Goran Milić, različitih gledanja na ovaj predlog Zakona.

Irena Đorđević iz NALED-a kaže da je uvođenje Zakona (2019 stupio na snagu) u kratkom roku dovelo do toga da se broj legalno dnevno angažovanih sezonaca u poljoprivredi sa oko 3500 poveća na oko 27 hiljada.

“Pre uvođenja ovog Zakona, imali smo oko 80 hiljada radnika na crno a u ovom trenutku broj legalnih radnika je oko polovina”. Od tog broja, veliki broj je dugoročno teže zapošljivih lica koja su se prvi put zaposlila legalno. Efekti su, dakle pozitivni.

Proširivanje oblasti gde bi se mogao primeniti ovaj zakon, cilja na one gde je broj zaposlenih na crno najveći. U građevini je takvih više od 50 hiljada a u turizmu oko 20 hiljada izjavljuje naša sagovornica.

“Što se tiče poslova u kući kao i pomoćnih poslova, oko 55 hiljada domaćinstava koristi takva lica u toku jedne godine. Napominjem da se ovo ne odnosi na komletne sektore već samo na konkretne povremene poslove. Ovaj sistem olakšava angažovanje radnika i stimuliše poslodavca da radnike prijavi” rekla je Đorđevićeva i dodala da “se ovime ne ukidaju postojeća radna prava već uvodimo rad na crno u legalne tokove unoseći ovu novu kategoriju angažovanja” zaključila je Đorđevićeva uz poštovanje prava na bezbednost na radu”.

Primedba predstavnika SSSV je na način tj. ko i kako predlaže Zakon i da su predstavnici sindikata bili samo prisutni na raspravi u NALED-u bez prava učešća i da je nedostajao prethodni socijalni dijalog kao predlagača Zakona.

Po njima, ovim Zakonom u potpunosti se ukidaju prava radnika iz radnog odnosa a većina angažovanih sezonaca se pretvara u trajne povremeno angažovane sezonce a usmeni ugovori o radu, bez rešenja za zdravstveno-bezbednosni status radnika nemaju svrhu.

Po rečima sindikalca Gorana Milića iz SSSV, najnovija vest iz Ministarstva rada i socijalne politike je da je ovaj predlog Zakona povučen iz procedure. Izvor RTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *