Tehnologije Vesti

Potpisan sporazum o uvođenju brzog interneta u selima

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović i direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj Žužana Hargitai potpisale su danas Sporazum o donaciji EBRD-a za projekat “Širokopojasni internet u ruralnim područjima u Republici Srbiji”

Sporazum o realizaciji projekta kojim će u seoskim sredinama biti uveden širokopojasni internet potpisan je u Palati Srbija u prisustvu ambasadora Austrije u Srbiji Nikolausa Luterotija i šefa Delegacije EU Sema Fabricija.

Donacija je namenjena za pripremu projektno-tehničke dokumentacije, a obuhvatiće 90.000 domaćinstava u 600 naselja širom Srbije.

Matić je ovim povodom rekla da će time biti obezbeđeno da dve trećine domaćinstava budu pokrivena širokopojasnim internetom, što potvrđuje da je Vlada odlučna u tome da svi građani koji su do sada bili bez toga, i na neki način izopšteni, dobiju pristup internetu, u skladu sa vremenom u kome živimo.

Joksimović je naglasila da je reč o projektu koji je Srbija letos kandidovala za Ekonomsko-socijalni plan Evropske unije, i napomenula da EU i EBRD pomažu projekat sa 1,7 miliona evra za pripremu projektno-tehničke dokumentacije.

Prema njenim rečima, ceo projekat je vredan 76 miliona evra i podrazumeva uvođenje širokopojasnog interneta za 90.000 stanovnika u 600 seoskih naselja, među kojima je 600 škola.

Hargitai je podsetila na to da Srbija ove godine slavi 20 godina članstva u toj organizaciji, koja je u Srbiju uložila 6,5 milijardi evra, a 1,7 milijardi evra u protekle tri godine, dodavši da će zemlje bilateralni donatori za Zapadni Balkan uložiti 1,8 miliona evra za pripremu projektno-tehničke dokumentacije.

Prema rečima Fabricija, pandemija koronavirusa pokazala je važnost dostupnosti interneta za sve, posebno u sektoru obrazovanja, ali se u isto vreme mora razmišljati i o bezbednosti.

On je istakao da je, u proteklih 15 godina, Evropska unija u sektor obrazovanja u Srbiji investirala 100 miliona evra.

Luteroti je rekao da Austrija predsedava u grupi bilateralnih donatora za Zapadni Balkan, koji imaju snažne veze sa regionom, posebno Srbijom, i istakao da je ovo još jedan od načina da se podrže evropske integracije Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *