Uncategorized Vesti

POSKUPELO GORIVO U SRBIJI

Cene goriva na pumpama u Srbiji povećane su u poslednjih nedelju dana 1,5 do 2,5 dinara. U četvrtak su poskupeli derivati nafte na pumpama Naftne industrije Srbije za 50 para.

„Očekuje se da već sutra i ostale nafne kompanije na svojim pumpama istaknu više cene“, kaže za Biznis.rs Petar Živković, generalni sekretar Asocijacije automobilskih novinara Srbije.

Prema njegovim rečima, promet derivata na pumpama u Srbiji je posle oporavka nakon proleća, ponovo počeo da pada.

Da promet pada, ali ne drastično potvrđuje za Biznis.rs i Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije. Prema preliminarnim podacima pad potrošnje goriva 2020. godine u odnosu na 2019. je oko šest odsto.

“Što se cene goriva na pumpama u Srbiji tiče, jasno je da se one menjaju u skladu sa troškovima koje imaju naftne kompanije. Kao što je poznato od 1. novembra prošle godine prisutan je trend rasta cene sirove nafte. U tom periodu, cena sirove nafte po barelu bila je 37 dolara, a sada je oko 56 dolara”, objašnjava Mićović i dodaje da se na cene derivata na pumpama u Srbiji to odrazilo tek u poslednje tri nedelje.

Mićović ističe i da smo, nakon pada cena sirove nafte, u toku prošle godine imali značajno smanjenje cene derivata. “U periodu od januara do kraja maja 2020. godine, cena dizela pala je za 32 dinara po litru, a benzina za 27 dinara. I pored aktuelnih poskupljenja, cene nisu ni blizu onih koje su bile početkom 2020. godine”, ističe Mićović i podseća da, shodno usvojenim zakonskim odredbama, država može uskoro ići i na usklađivanje akciza na naftne derivate, u skladu sa rastom potrošačkih cena u prošloj godini, što će povećati fiskalne obaveze proizvođača i uvoznika derivata, a da li će i u kojoj meri uticati na poskupljenje goriva na pumpama, zavisi od svake kompanije pojedinačno. Biznis.rs 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *