Drugi pišu Vesti

Ponovo se dovlače pune torbe hrane iz Mađarske

Izgleda da se sa rastom cena hrane vratio i nekadašnji običaj da se sirevi, kobasice i drugi proizvodi kupuju u susednoj Mađarskoj, prvenstveno zbog toga što su jeftiniji nego u Srbiji.

Kako izveštava RTS, sve češće na graničnim prelazima carinici pregledaju torbe pune hrane, ali neke putnike na granici može da sačeka neprijatno iznenađenje.

Osim namirnica, u Mađarskoj se po nižim cenama kupuju i tehnički uređaji, ali u oba slučaja mora da se obrati pažnja na to koliki je ukupan račun. Ono za šta carinik proceni da nije za kućnu upotrebu, ne može da se prenese preko granice.

Ako je vrednost kupljenih stvari veća od 100 evra, po pravilu se smatra da je ta roba namenjena za nelegalnu preprodaju. Kazne za to su od više stotina hiljada do dva miliona dinara.

Zoran Novaković godinama kupuje mađarske proizvode. Nekad putuje do Mađarske, ali češće ih nabavlja u jedinoj prodavnici u Beogradu. Navodi da često ide u Budimpeštu, gde najčešće kupuje meso, pre svega ćuretinu.

Kilogram ćurećih prsa dvostruko je jeftiniji od domaćih, a i određene vrste sira i po nekoliko stotina dinara. Litar mađarskog mleka sa 1,5 odsto masti košta 99 dinara, a skuplji je, primera radi, mađarski kečap.

„U našoj trgovini su najpopularniji mađarski proizvodi, kao što su sirevi, ćuretina, posebni delikatesi i slično. Direktni smo uzvoznici iz Mađarske, što se radi potpuno legalnim putem i tokovima. Sve ide na analizu, dobijamo potvrde i stavlja se u promet“, ističe za RTS poslovođa u prodavnici mađarske robe Tamara Marković.

Segedin je, takođe, popularna destinacija za kupovinu. Među Subotičanima najviše, jer su najbliži granici, ali se isplati čak i Beograđanima da kupuju u ovom gradu.

„Cene namirnica su sada, a i ranije, bile znatno jeftinije u Mađarskoj nego u Srbiji. To funkcioniše kao sistem gde se pojedincu isplati da ode, obavi kupovinu i pokrije troškove puta. Posebno iz pograničnih područja se ljudi snabdevaju osnovnim životnim namirnicama na taj način, jer im se isplati da kupuju po znatno nižoj ceni prelazeći granicu“, naveo je za RTS predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević. Izvor Biznis.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *