Ratarstvo Tehnologije Vesti

Podsticaji po hektaru biće automatski isplaćeni, bez podnošenja zahteva

Svim poljoprivrednicima koji su prethodne godine dobili osnovne podsticaje po hektaru, u 2021. godini biće automatski isplaćen novac na račun, bez podnošenja zahteva i to već od 10.03.2021, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a prenosi Poljoprivrednik.

Samo za tu meru podrške, Ministarstvo poljoprivrede je obezbedilo gotovo 7,5 milijardi dinara.

Imajući u vidu da je cena nafte snižena, privremena mera pomoći države po hektaru koja se sprovodila dve godine se stavlja van snage.

Nadležne institucije će pratiti kretanja cene nafte na tržištu i u slučaju naglog rasta, ponovo reagovati.

Novi korisnici subvencija, koji u 2020. godini nisu ostvarili pravo na osnovne podsticaje, a upisani su u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) pre 30.09.2020, dovoljno je da za dobijanje pomenute subvencije pošalju sledeće podatke: ime i prezime, broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) i JMBG na mejl podsticaji.pohektaru@minpolj.gov.rs.

Rok za slanje je od 1. marta do 30. aprila, navodi se u saopštenju.

Izmenom Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini, Vlada Republike Srbije je 18. februara promenila iznos osnovnih podsticaja po hektaru.

Iznos osnovnih podsticaja po hektaru je smanjen sa 5.200 dinara na 4.000 dinara.

Za osnovne podsticaje po hektaru Srbija je iz budžeta ove godine poljoprivrednicima namenila blizu 9 milijardi i 800 miliona dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *