Pijaca mesto uspomena

Septembar i oktobar su kažu najlepši meseci, jer sve miriše na plodove, lišće dobija koloritni pejzaž, ,Miholjsko leto,, dozvoli da obavimo sve one poslove koje nismo, pokupimo letinu, očistimo dvoriše zazimimo pčele, spremimo zimnicu.Ovo poslednje, čini se jesenas biće nateže, jer su cene paprika osnovne namirnice zimnice prilično visoke… Zbog loših vremenskih uslova neki će, kažu, ove godine ostati tanjeg novčanika, a neki bez ajvara.

    Porodica Đoković iz Obrve  20 godina radi proizvodnju paprika. Od 2 hektara osatlo joj 20 ari upotrebljive robe.. ,, Nije joj bilo spasa bukvalno je poparena u roku od dva-tri dana. Muka, radiš nekoliko meseci i kada dođe do ruku sve ode! Nikada se ovo nije dogodilo. Bila je velika suša, nalivali smo ali neije bilo vajde. Jedino ovaj kupus što nešto vredi, ali ga nema nogo. Vidi i cene svega su otišle u nebesa. Sve je poskupelo, seme, đubrivo, gorivo. Kažu zbog Ukrajine, ma kaka Ukrajina, šta ja i moji kupci imamo s njima? Da vi kažem sinko imam 82 godine I umesto da uživam u penzijici ja radim više nego kad sam bio mlad…Nije ovo kriza ovo je javašluk…svi oće da zarade na seljaku. Ja da bi nakupcima prodao moram da se nacrtam ovde u noć…gde to ima.? Nekad je ovde vrvelo od naroda, bilo sa sviju strana nisi strepeo da prodaš..sad..šta da ti kažem,, jada se Vojimir Đurašević iz plodne Obrve

 Ono što se u praksi ne menja jeste priprema zimnice. Istina još uvek to rade majke i bake, mlađe generacije bez uvrede taj manuelni rad ne vole sebi da priušte. Do zimnice put vodi preko marketa pijaca. Istina oni prvi su možda po ceni povoljniji, platite odloženo ali zato na pijaci možete da se cenjakte, birate pa čak kupite spremnu zimnicu. Ko kako voli koliko mu je dubok džep… Povrće ima sličnu cenu kao i prošle godine, sem paprike, koja je opet poskupela. Ona je čini se  zasad najveći problem za ljubitelje domaće zimnice.Prodaja nije kao ranijih godina potrđuje Milica Stanojlović iz trsteničkog kraja koja godinama ima tezgu na pijaci u Kraljevu.

,, Narod se trudi da kupi, malo je poskuplja za njihov džep. Ali vidi da ti kažem im i inih što kupe spremnu zimnicu. Birkaju, cenjkaju se. Šta ćeš ova korona proizvela novu krizu. Sve manje narod ima para, osetimo mi prvi na pijaci. Sad kada spreme zimnicu, kupovaće na vezicu,,

 Na zelenim pijacama potrošači trenutno za najkvalitetniju papriku moraju da izdvoje od 90 do150 dinara. Paradajz od 50-80, boranija oko 200, luk od 30-50, plavi patlidžan 80, šargarepa 50-60, krastavac 70-100, dok su najeftiniji kupus i tikvice koje možete pazariti I za 40 dinara.Na tezgama sve miriše, šareno, ukusno, domaaće. Aleksandar Lukić, deset godina ima tezgu na Zelenoj pijaci. Potvrđuje naše sumnje, nema para, nema robe…

,,Cena je viša za sigurno 30% možda i više u odnosu na lane. Međutim i kvalitetne robe je manji za isto toliko posto u odnosu na prošlu godinu. Ono što vredi mora da ima višu cenu. Ko će da strada, ko će da opstane? Trgovci su opet na najmanjem gubitku, ako pošteno govorimo. Proizvođač se namuči da ga doveze do pijace. Sve to košta i on mora da ga proda da bi se pokrio. Kupci moraju da kupe, narod nešto mora da jede. E sad pitanje drugo, kako se hranimo. Zimnica je sada prioritet. Kasnije opada interesovanje,,- Zaključuje Aca

     I dok se na tezgama birka u kese, na kvantašu se meri na kutije ili džakove. Roba svakojaka, pa po tome vredi i kantar. Za klasu prvu, treba izdvijiti skoro pa isto kao na tezgama, ali smo se uverili da ima zaista odlične robe. Paprika je i ovde lider prodaje.

,,Rod na otvorenom je prepolovljen, to je uticalo na cenu. Pogotovo u trsteničkom kraju koji je najbitniji za snabdevanje našeg tržišta. Najviše se prodaje crvena paprika i paradajz. Kvalitet je dobar, ima dosta prve klase. ali je neće biti koliko smo je imali lane. Nebo se urotilo protiv nas te su i polja bila pod vodom, gradom i ojujom, onda je došla suša….. Kažu u Srbiji jedna nevolja nikad ne ide sama… Šta ćeš, narod kupuje i ako je skupo, mora da se jede ali robe nema, neba kvalitetne robe kao ranijih godina. Pod paprikom imamo preko 3 hektara. Ma ide prodaja ali nije kao ranijih godina,, kaže Nenad Pešterac iz Bogdanja

   Pokušavamo da saznamo koja je paprika najbolja za ajvar, koji ima cenu i na pijaci. Onaj od čiste paprika je 800, sa plavim 600, sa crvenim 600…

,, Ova je dukat, najbolja za ajvar, izdašna, dobro se ljušti, ima lepu boju, dobar ukus. Jeste najskuplja ali i najbolja. Kupuje narod, neko manje neko više. Pitaju, ne znaju svi da razlikuju ovu sortu, pitaju i kupuju. Biće zimnice, biće ajvara,, Sa osmehom pojašnjava ova mlada devojka koja i sama voli da priprema ,,srpski kavijar,, kaže Mićo Brkušanac

      Petak je Kraljevčanima sinonim za pijačni dan. Minulog petka slika ovdašnje pijace nije ni izbliza negdašnjih slavnih dana.

,,Kvantaš kraj Ibra je nekada bio najveći trgovinski lanac na otvorenom. Centar u koji je dovožena roba sa juga i trsteničkih polja  a odvžena put Zlatibora, Pazara pa i severa. Transfer roba je prilično posustao.Robe nema, jer je delom propala na nivama. Izvoz i platežna moć su takođe kumovali ovakvom stanju. Jedan deo kupaca više je naklonjen pakovanju u marketima. Tamo se plaća karticom, na odloženo. Od svega po malo pijace na žalost trpe posledice svih faktora,,- kaže Srećko Bojanić, upravnik Pijace u Kraljevu

Rezime stanja

  Proizvođačima povrća ni klimatski uslovi nisu išli na ruku. Neki plodovi su kasnili do kupaca, neki su bili lošijeg kvaliteta pored ogromnih ulaganja. Ono što ne ohrabruje, a čuli smo u ovoj priči su znatno niži prinosi koji se kreću do 40% manje u odnosu na lane.  Procene govore da je na terenu dobar deo roda  već obran, Noći su već hadne i duge tako da ni zrenja povrća neće biti..  Za porast cena postoji više razloga, ali jedan od njih je i cena repromaterijala, odnosno, svega što se potroši da bi se posadile i odnegovale sadnice. U tu cenu,  ulazi grejanje i dogrevanje, pošto su april i mart bili hladni. Supstrati, semenke i sve drugo što je neophodno za zaštitu od korova, štetočina, sve to košta  Ipak,glavni razlog, slabije prodaje,jeste platežna moć stanovništva. Da su plate i penzije veće, voće i povrće ne bi bilo skupo jer, ono nije skupo, posebno kada se uzme u obzir to koliko je potrebno energije i materijala da bi ono bilo posađeno, a tek da, poraste.

    Do kraja godine ostaje poslednja dekada i nade da će sumirani rezultati za sve u ovoj priči biti bolji. Vole ljudi pijacu, imaju svog prodavca, stanu da popričaju. Pijaca je bila i ostala mesto gde se svi osećaju nekako svojim. A cene ko cene, vazda je onima što prodaju jeftino, dok onima što pazare skupo. ….I tako, jesen miriše na selo…….na neke drage i davne uspomene, neka bezbrižna vremena i bakin špajz. S. C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *