ODRZANI ,,DANI GREJANE U BUKOVICI,,

Bukovica i susedna sela su poznata po šljivicima. I nije ovo samo voćarski kraj već i selo sa gotovo najvećim brojem proizvožača rakije, O svetkovinama naročito zimi neizostavno se u ovim krajevima spravlja grejana rakija u narodu poznatija kao šumadijski čaj.Kako bi sačuvali tradiciju Bukovčani su osmislili manifestaciju Dani grejane rakije koja je ove godine uknjižila 14. Rođendan. Svake godine polovinom oktobra ovde se okupi i staro i mlado da se druži.

Kao u stara dobra vremena, a sve u čast rakiji !

  O svetkovinama naročito zimi neizostavno se u ovim krajevima spravlja grejana rakija u narodu poznatija kao šumadijski čaj.. Zajednička akcija da uz grejanu promovišu sebe ali  i susedna sela koja su poznata po šljivicima, izgleda urodila je plodom. O tome govori i podatak da je na ovogodišnju feštu bilo prijavljeno blizu 40 ekipa samu za spravljanje najbolje grejane rakije. Nebojša Stefanović, predsednik MZ Bukovica nije krio zadovoljstvo

,,Ove godine možemo sa ponomosom da kažemo da je prijavljeno preko 30 ekipa samo za takmičenje u pripremi grejane. Vi znate da je ovaj kraj voćarski, da ima dobrih domaćina i da su ruski kupci prvo došli u ovaj kraj po sveže voće. Danas imamo i dosta izlagača sa strane, to su rakije i domaća radinost. Danas nam je i lepo vreme, tako da će i folklorna društva tokom celog dana moći da zabavljaju naše posetioce. Trudićemo se da naredne godine bude još bolje.Narvno za pobedničke ekipe i ove godine smo obezbedili nagrade, mada većina učesnika dolazi u Bukovicu zbog druženja.,, kaže Stefanović

    Pre samog takmičenja kuvanja rakije, u čast idejnog osnivača Slavoljuba Miljkovića Caka održan je i memorijalni turnir u malom fudbalu. Ponosni Bukovčani na svoju manifestaciju jer ih svake godine posete i međunarodni gosti. Dragan Luvrinov, predsednik društva srpsko ruskog prijatejlstva, nije propustio ni ovu priliku da se zahvali domaćinima

,, Ja se iskreno nadam da ćemo uspeti, da naše pre svega prijateljske odnose i dalje unapređujemo i negujemo i na poslovnom planu. Iz ovih krajeva su pre otprilike desetak godina krenule velike količine voća, koje uzgajaju ovde vaši vredni domaćini. Na žalost sveukupna svetska dešavanja su usporila ovu saradnju, ali se nadam da ćemo se vratiti na stare staze. Ono što mogu da primetime ova manifestacija je sve veća i po kvalitetu proizvoda koji se izlažu, kvalitetu rakija  ali i kulturnim saržajima koje imaju duboku tradiciju u srpskom narodu.,,

    Kada su Srbi počeli da peku rakiju ne zna se pouzdano, ali je to sigurno bilo onih davnih vremena kada se po kazivanjima, rakija pekla u kazanima od pečene gline. Srpski domaćini obavezno su ostavljali određenu količinu šljivovice za grejanje i to one najbolje, a ostalo su prepečavali u ljutu. To je bilatradicija svakog domaćinstva i simbol pravog gostoprimstva svake kuće.  Ispečena rakija bi se letikonzumirala kao hladna a čim stegnu mrazevi i slave bez grejane srpski domaćin ne čeka goste, jer kažu ona okrepljuje. Prijateljstva  se stiču i preko čašice tako da je u Bukovicu stigao i solidan broj gostiju sa strane.

Dan grejane svake godine pomaže i Grad Kraljevo.Dr Predragu Terziću, gradonačelniku  Kraljeva ,, Izuzetno mi je drago, da I ove godine imamo puno gostiju, naročito sam ponosan što je puno mladih danas prisutno, mladih iz sela sa svojim porodicama. To nam daje nadu da selo živi i mi ćemo i dalje kao lokalna samuprava podržavati sve ove manifestacije, ali I dalje izdvajati sredstva za selo.,,

U Srbiji se život ne može zamisliti bez rakije, jer se sa njom ljudi rađaju i umiru. Pored toga što se rakija pije na svim slavljima, za rođenje deteta ili za dušu umrlog, koristi se i za lečenje. Postoje i mnoge izreke, a najpoznatija je “pijan ko majka”, pa se po nekad u konzumiranju pića nacionale i pretera..Kako smo u kraju poznatom po šljivi i dobroj rakiji na pitanje kada i koliko se grejana pije odgovor nije iznenađujući.. Bukovička rakijada po broju učesnika i posetilaca nadmašila je sve pređašnje ali još uvek nismo utvrdili šta je to najvažnije da biste spremili šumadijski Većina takmičara, tvrdi da to nije ,,neka nauka” ali bez dobre rakije nema ni dobre grejane. Kod grejane ne važi pravilo – što starija, to bolja, niti što mlađa,to slađa. Najbolja je ona od tri do četiri godine. Rakiju je najbolje zapržiti s kukačom kako su to vekovima radili srpski domaćini demonstrira nam Milan Ilić iz Lasca

,,Rakiju je najbolje zapržiti s kukačom kako su to vekovima radili srpski domaćini. Treba imati na umu da grejana ne sme da bude ni preslatka,ni nedovoljno zaslađena. Na deset litara rakije stavlja se kilogram i po do dva kilograma šećera,zavisno od jačine rakije. Kad počne da vri važno je okaliti je šećerom,a kad proključa treba je piti iz kljuka, jer je to tek tada pravi užitak. Evo ovaj kukač star je dvesta godina“,-

   Pripremanje šumadijskog čaja odavno nije ,,neka nauka“, mada  za ,,Dan grejane rakije“ u Bukovici takmičari uvek imaju neku malu ,,caku,, Ekipa iz Lasca kaže daim je dosadno da više pobeđuju. Uspeh je kažu u njihovoj rakiji. Pomislih eto konkurencije na samoj međi, međutim Milan Ilić, kapiten ekipe tvrdi sledeće…

,, Ovde smo da se družimo i održimo dobre komšijske odnose. Neam konkurencije, svi smo mi domaći. Nego da ti kažem sve je u dobroj rakiji. Ko hoće da pripremi dobru grejanu rakiju, treba da koristi rakiju od kapavca,tradicionalne srpske šljive,zatim ranošljive ili ranke,jačine od 25 do 30 stepeni,odnosno od 10 do 12 gradi. Ni slabija, ni jača, jer kod grejane ne važi pravilo –što starija,to bolja,niti što mlađa,to slađa. Najbolja je ona od tri do četiri godine. Ja evo u sedmoj deceniji i dalje nazdravljam, naravno u granicama, živ sam i zdrav…Nego, da nazdravimo, Živeli i da se vidimo ko Bog da i dogodine!,,

Za njihovo dobro raspoloženje pobrinuli su se tradicionalno gostoprimljivi bukovički domaćini.Da smo gostoprimljivi pokazalae su sve ekipe dokazujući još jednom veličinu srpskog domaćina, kome se sa naklonom dive ali i čude mnoge svetske učene glave ali i protuve…

Kvalitet određuje cenu piću nacionale

    Da mladost osvaja svet potvrdile su nam brojne ekipe koje su porodično došle u Bukovicu.Ipak u mnoštvu sjajnih štandova moramo priznati Samaila su i ovog puta imali najviše takmičara u očuvanju tradicije Za Jelenu Sekulić i Biljanu Milićević čuvanje tradicije… zavet i ponos.

,,Uvek predstavimo nešto novo. Jedne godine smo prikazale običaje za slavu, jedne pripremu prela, zatim saborovanje. Mi smo se I ovoga puta potrudile da predstavimo tradiciju. Ovoga predstavljamo šta sve domaćice rade kada se peče rakija, jer je to posao koji traje često i po desetak dana. Posebno je uživanje kada nam se priključe I mlađe učesnice, kojima je sve ovo zanimljivo,, kaže Jelena Sekulić

Novoselac i Bane Marinković iz Novog sela zajednički predstavljaju svoje đakonije ali i vina i rakiju. Vešte ruke Jelice Miković opet oduševile ukusom i mirisom.

,, Ma sve je ovo sa naših njiva, iz naših voćnjaka, iz naših obora. Malo šta ti je ovde prskano, a kad je tako mora da bude kvalitetno. Rakiju u selu i dalje grejemo, obavezno. To je ostao običaj za slavu i Božić! Nekad I preko zime kad se družimo.,, ponosno će Jelica

 Uz čašicu se degustirao i odličan kupus, lovački gulaš i parikaš Bez prasenceta u neograničlenim količinama i ova svetkovina nije prošla Lovci su spremali sve od gulaša, kupusa, dva prasenceta pa čak i ribe.Takmičari su pokazali i odlično iskustvo u prčenju prasića, tako da je stočni fond ostao kratak za tridesetak ovih životinja. Učesnici ovog nadmetanja kažu tiho pečenje lagano okretanje i naravno prelivanje, da korica bude sjajna i lepe boje. Mislim da onima koji su nagrnuli na mlado pečenje ovi saveti nisu bili bitni. Jelo se dobro!

     Komisiji nikada nije lako, kako zbog broja učesnika tako i kvaliteta, jer zaista imamo dobrih rakija, tvrdi nam predsednik žirija, Dr Sveto Milojević. Ipak treba poraditi na nekim finesama

,, Znate imam utisak da su rakije malo nakisele. To znači da domaćini mogu da poprave puno toga. Ako bi mogao da poručim domaćinima koji su ove godine učestvovali, sledeće godine da bude više ,,mekih,, dobrih rakija od koje se pravi vruća. Jer vruća od ,,meke rakije,, je kvalitetnija od vruće rakije koja se pravi od ,,ljute,, rakije odnosno prepečenice. Zašto, zato što odaje mnogo lepši ukus i miris od šljive.,, kaže ovaj stručnjak

Voće otišlo u rakije

   Bukovica i okolna sela Lazac, Rođević, Dedevci, nosioci su voćarske proizvodnje ovog kraja. Neam kuće koja nema neki voćnjak. Stotinak njih uzorni  ,,jaki po proizvodnji,, Međutim od prošle godine izvoz ka Rusiji koji je podstakao mnoge da obnove gazdinsta i zasade voća polako zamire. Osim nestanka tržišta suša i grdonosni oblaci su uzeli svoj danak. Radosav Pajović povratnik na selo, nakon raspada kraljevačke privrede. On sa suprugom i petoro dece lepo živo od 5 hektara voća. Čak sagradio i malu hladnjaču za skladištenje. Danas …

,, Vidi nemo da nam kvariš današnji dan. Družimo se. Znate i sami kako je bilo ove godine. Posle u 4 meseca nije pala kap kiše ali je zato bilo tri naleta grada, negde uništilo voće, negde okrznulo. Problem je i tamo gde je voće bilo vrhunsko. Slaba potražnja, prve šljive su nešto bile plaćene, evo poslednje jabuke 30 dinara. Muka je to kad nemaš kome da prodaš. Indusrija plaća 8 dinara. Treba prijatelju to samo da obereš, bez drugih troškova. Ove jeseni najviše su kazani radili, Biće rakije, više nego ikad.,, žali nam se ovaj voćar

    Pitam se glasno kome i toliku rakiju ako ona u kvaliteu sa ambalažom košta minimum 800 dinara. Sagovornik slegnu ramenima….videćemo! Lepo reče čovek da ne kvarim lep da. i zaista bio lep za druženje, da se ljudi vide popričaju. Za gradsku čeljad sve je ovo novotarija, za domaćine dan da malo odagnaju loše misli. Znaju naši seljaci i da odmore….

Pobednici

     Nakon dugog većanja i nekoliko dodatnih degustacija žiri je odlučio da za pobednika ovogodišnjeg ,,Dana grejane rakije“ proglasi Lovačku sekciju Samaila, srebrom se okitio Miloš Paunović, dok je Udruženje žena Sačuvajmo srpsku tradiciju iz Samaila pobralo najviše poena za treću poziciju. Za najuređeniji štand rakije proglašen je ekipa ,,Bane Milenković“ iz Novog Sela.U Kategoriji Etno štanda i najboljih ekipa titulu su ponele su članice Udruženja žena Sačuvajmo srpsku tardiciju Iz Samaila. Najbolje ispečeno prase strpljivo su okretali članove ekipe ,,Cici,,. Dodeljene su I brojne zahvalnice učesnicima I svima koji su pomogli da se manifestcija održi do današnjih dana. Ipak sudeći po pripremljenoj hrani i broju prasića koji su ovog otkobarskog dana pojedeni svi su mogli ravnopravno da ponesu priznanja.

,, Nije da nismo priželjkivali, ali nam nije bio prioritet da pobedimo. Svi smo podelili poslove, neko je grejao rakiju, neko služio goste, naše sjane domaćice opet umesile slano I slatko, lovci kuvali gulaš. Ma mi Samilci smo ti složni, tako da nema greške. Šta ćemo kad smo najbolji.,, kaže kapiten sveukupnog pobednika Aleksandar Vukićević iz Samila

  Ovogodišnju manifestaciju upotpunio je bogat kulturno-zabavni program za koji su bila zadužena kulturno-umatnička društva iz Samaila i Bukovice,  zatim učenici Osnovne škole,,Petar Nikolić“,Društvo ,,Jovan Kursula“ ,pevači, frulaši  Njima i ostalim učesnicima pripala su zaslužena priznanja….Ohrabruje smena generacija,……. kao u stara dobra vremena, a sve u čast rakiji !

Greške nema. Jer, ovo je zemlja rakije, uz koju ide i mezetluk i narodna pesma. Voli naš narod da popije, proveseli se, to nam je u tradiciji. Ali zna naš narod i da radi i napravi dobre proizvode. Bukovička rakijada po broju učesnika i posetilaca nadmašila je sve pređašnje ali još uvek nismo utvrdili šta je to najvažnije da biste spremili šumadijski čaj. Kako je otkup voća stao biće još više nacionalnog srpskog pića. ,,Zato  ŽIVELI do naredne!!! S. C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *