Uncategorized Vesti

Norveška pomaže u otvaranju radnih mesta i zapošljavanju 82 mladih

24. oktobra 2020.

Kraljevina Norveška sa 510.000 evra podržava sedam projekata koji će pomoći zapošljavanje 82 mladih u Srbiji, kroz unapređenje poslovnog okruženja u manje razvijenim područjima. Projekti se realizuju u okviru programa “Norveška za vas – Srbija”. 

Ovi projekti odabrani su u okviru javnog poziva, sprovedenog od 20. januara do 13. marta 2020, čiji cilj je da doprinese zapošlјavanju mladih i socijalnom uklјučivanju ugroženih i marginalizovanih grupa kroz unapređenje poslovnog okruženja, tako što će lokalna preduzeća učiniti održivijim i konkurentnijim i zaposliti više mladih putem podrške koju pružaju korisničke organizacije.

Sve aktivnosti ovih projekata biće sprovedene do septembra 2021. godine. 

– Visoka nezaposlenost mladih smanjuje njihovu uključenost u društvo, podstiče migracije van Srbije, kao i iz ruralnih u urbane sredine u zemlji, ostavljajući pojedine delove Srbije bez mogućnosti za razvoj i napredak. Zato mi je veoma drago da možemo da doprinesemo zapošljavanju u manje razvijenim područjima, naročito mladih i osoba iz ranjivih grupa, jer životni standard možemo da unapredimo samo kroz poboljšanje zapošljivosti i njihovog statusa na tržištu rada. Jedan od prioriteta ambasade Kraljevine Norveške je ekonomski razvoj Srbije zasnovan na inovacijama i stvaranju radnih mesta, rekao je norveški ambasador u Srbiji Jorn Eugen Jelstad.

Odabrani projekti pružaće podršku malim i srednjim preduzećima u oblastima proizvodnje hrane, poljoprivrede, metalurgije i turizma kroz nabavku opreme i usluga, obuke, uvođenje sertifikata, čime će unaprediti njihovu konkurentnost i omogućiti otvaranje 82 nova radna mesta.

– Tokom javnog poziva, primili smo više od 40 prijava različitih organizacija koje pružaju podršku poslovanju, a finansiranje je odobreno za najbolje predloge koji će doneti konkretne koristi u manje razvijenim delovima Srbije. Vrednost podrške Kraljevine Norveške iznosi od 35.000 do 90.000 evra po projektu”, rekla je v.d. menadžerke projekta “Norveška za vas – Srbija” Milica Došenović.

Detaljnije informacije o javnom pozivu i projektima dostupne su ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *