Ratarstvo Vesti

Malverzacijama sa pšenicom i šećerom iz robnih rezervi oštetili Direkciju za oko 74 miliona

Policija je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsila A.R. (49) zbog sumnje da je malverzacijama sa robom u vlasništvu Republičke direkcije za robne rezerve, sa još jednom osobom koja je odranije u pritvoru, oštetio Direkciju za skoro 74 miliona dinara, saopšteno je danas.

A.R. je osumnjičen da je kao odgovorno lice firmi „NC Anik“ i „Ric Co“ od novembra 2015. do novembra 2016. godine, pomogao S. N. (56), odgovornom licu firme „05 Sanikol“ da otudji 1.218.580 kilograma merkantilne pšenice koja je bila poverena na čuvanje tom privrednom društvu.

„On je osumnjičen da je nakon zaključenja Ugovora o zajmu, kojim je Republička direkcija za robne rezerve preduzeću ‘NC Anik’ dala na zajam 700 tona šećera i zasnivanja i upisa hipoteke nad procenjenom nepokretnošću u korist zajmodavca, pomogao S.N. da preuzetu robu isporuči kupcu“, kaže se u saopštenju MUP-a.

Navodi se da je 53.329.749 dinara stečenih od prodaje šećera uplaćeno na račun preduzeća „Ric Co“ koje je posredovalo u prodaji, a da je novac odmah preusmeren na tekuće račune više fizičkih lica, nakon čega je podignut i predat osumnjičenima S.N. i A. R.

„Na taj način osumnjičeni su pribavili protivpravnu imovinsku korist od 61.433.749 dinara, dok su kriminalnim radnjama oštetili Republičku direkciju za robne rezerve za 73.984.754 dinara“, piše u saopštenju. Osumnjičenom A.R. odredjeno je zadržavanje do 48 časova i uz krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja odgovornog lica u pomaganju, biće priveden nadležnom tužilaštvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *