Agroekologija Tehnologije Uncategorized Zaštita bilja

Lukovice cveća sadimo kada i strnine

Ako želite baštu ili terasu ispunjenu prolećnim cvetnicama sada je vreme da posadite lukovice lala, visibaba, narcisa, krokusa, irisa, zumbula… Bojama, oblicima i mirisima ulepšaće osunčane prolećne dane. Lukovice cveća treba da budu čvrste, krupne i neoštećene, sa klicom na vrhu.

Vreme sadnje lukovica je jesen, od septembra do kraja oktobra. Ranijom sadnjom osigurava se duže cvetanje, kvalitetniji i krupniji cvet. Važno je posaditi ih pre mraza.

Najbolje uspevaju na sunčanim ili polusenovitim položajima.Treba izbegavati potpuno senovita i vlažna mesta izložena vetru. Lukovice u preterano vlažnim zemljištima gde se voda zadržava, bez drenaže, istrule. treba saditi u lagana i srednje teška zemljišta, gde se preko zime ne zadržava voda.

Zemljište treba da budu lagana i srednje teška, rastresita i plodna. Ukoliko je potrebno popraviti strukturu može se dodati treset i pesak. Zemljište se obrađuje na dubinu od 30 cm, nakon toga treba da se osuši a na kraju usitni.

Lepa i zdrava biljka nastaje samo iz zdrave lukovice. Zato je važno da obratimo pažnju na kvalitet i pažljivo odaberemo najbolje. Neka budu čvrste, krupne i neoštećene, sa klicom na vrhu. Birajmo veće, jer se može desiti da manje ne cvetaju u prvoj godini.

Sade se na dubinu koja je dva-tri puta veća od njihove visine, a na razmak sadnje koji su dva-tri puta veći od njihove širine. Na lakim zemljištima sadimo ih na većoj dubini, a na težim pliće.

U proleće posebno lepo izgledaju grupisane cvetnice. Zato lukovice možemo posaditi, osim pojedinačno, i zajedno u jednu širu rupu ali tako da se ne dodiruju. Lepše je isplanirati mesta za sadnju tako da se izbegne simetrija.

Ukoliko lukovice sadite u saksije, posude ili žardinjere. Treba ih posaditi tako da vrhovi budu u visini ivice saksije, zaliti samo tokom sadnje i do kraja februara ne zalivati,posude ostaviti na tamnom, ne previše hladnom mestu,korisno je pokriti ih peskom ili hartijom do iznošenja na trajno mesto krajem zime

 Stalna nedoumica jeste i da li lukovice treba izvaditi nakon što su na istom mestu oko 4-5 godina. Odgovor je da, jer je nastala “gužva” kada na jednom mestu bude više biljaka. To znači da je vreme da ih izvadimo i izdelimo. Od jedne lukovice narcisa može da se formira i preko pet novih.Deljenje lukovice je korisno, jer će cvetovi iz novih  biti krpniji.U periodu od vađenja do sadnje možemo čuvati na tamnom i prohladnom mestu, na temperaturi do 17 ºC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *