Agroekologija Tehnologije Vesti

Klimatske promenre uticale na poljoprivreda Italije

Zbog klimatskih promena proizvodnja meda u Italiji je u ovoj godini, u odnosu na prošlu, opala za 95 odsto, a u nekim severnim pokrajinama maslinovog ulja je proizvedeno čak 80 manje, piše dnevni list „Il Fato kotidijano“, povodu Svetskog dana ishrane koji se obeležava svake godine 16. oktobra.

Kao posledica klimatskih promena opala je i proizvodnja vina najviše u regiji Toskana, gde je ove godine proizvedeno 25 odsto manje nego prošle godine. Zbog toga što su zimske temperature prošle godine, kalendarski kasnile, u regiji Lazio uništeno je 70 odsto proizvodnje lešnika. Istovremeno zbog visokih letnjih temperatura paradajz je minulog leta preveremeno sazreo, nije bilo moguće sakupiti sav rod iz tehničkih razloga, pa je oko 20 odosto propalo.

Slično je i sa drugim poljoprivrednim kulturama kao što je prinač, čiji je rod bio 10 odsto niži u odnosu na predhodnu godinu. Italija proizvodi polovinu od ukupnih potreba Evrope. Zbog klimatskih promena drastično je opao i rod voća, pre svega krušaka, breskvi i kajsija. Ove klimatske promene i njihov uticaj na propljoprivrednu proizvodnju Italiju je košstao, u protekloj deceniji, više od 14 milijardi evra.

Zbog geografskog položaja Italije, klimatske promene u su za 20 odsto brže ili više izražene nego drugde, tvrdi predsednica italijanskog ogranka Svetske fondacije za prirodu (WWF), Eva Alesi. Jedna od posledica je da poljoprivrednici u južnim pokrajinama, na Sicilji i Sardiniji naprimer, umesto mediteransakih počinju da uzgajaju egzotično voće i povrće

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *