Stočarstvo Vesti

Inicijativa za ukidanje zabrane uzgoja svinja u selima na kružnom putu kraj Pirota

Južne vesti Autor: Zoran Panić 

Objavljeno: 03.02.2021.

Gradska uprava Pirot će uz podršku Ministarstva poljoprivrede uputiti zahtev Upravi za veterinu da se poljoprivrednicima kojima su prošle godine po proglašenju epidemije afričke kuge svinja eutanazirane životinje i stavljena zabrana uzgoja, omogući ponovno bavljenje ovim poslom u selima na ‘’kružnom putu’’ kraj Pirota, rečeno je na današnjem sastanku pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Bogićevića i gradonačelnika Pirota Vladana Vasića.

Bogićević je pohvalio lokalnu samoupravu Pirota i izdvojena sredstava iz budžeta namenjena poljoprivrednoj proizvodnji. Gradonačelnik Vasić je ovom prilikom rekao da Gradska uprava podstiče poljoprivredne proizvodjače da unapredjuju svoju proizvodnju.

Nova podsticajna mera je finansijska pomoć gazdinstvima za proširenje smeštajnih kapaciteta u ruralnim područjima, rekao je Vasić.

Vasić i Bogićević su kao jednu od novih podsticajnih mera naveli formiranje lokalnih akcionih grupa koje su sačinjene od lokalnih samouprava, udruženja i privrednika odnosno poljoprivrednika čiji će zadatak biti rad na izradi strategije razvoja ruralnog područja.

Tokom posete Pirotu Bogićević je posetio poljoprivredno gazdinstvo Miloša Pejčića u selu Poljska Ržana i Poljoprivrednu savetodavnu stručnu službu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *